Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chocoladekoekjes

Chocoladekoekjes

Ingrediënten

1 kop* havermout
1/4 kop + 2 eetlepels zonnebloemolie
1/2 kop + 2 eetlepels rijstemoutstroop
1/2 theelepel vanille
100 gram pure chocola (met of zonder suiker)
1 kop gebuild meel
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
1/2 theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2 theelepel zout

Bereiding

Alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom doen. De pure chocola in kleine stukjes breken of heel kort in een keukenmachine malen en ook hierbij doen. Alles mengen.
In een andere kom alle vloeibare ingrediënten goed mengen.
De twee kommen bij elkaar voegen en alles goed roeren.

Met een eetlepel hoopjes hiervan maken op een bakplaat. Eventueel bakpapier gebruiken. De hoopjes een beetje mooi rond en plat duwen met achterkant lepel of met de hand. Leg ze niet te dicht bij elkaar want ze lopen iets uit.

Oven voorverwarmen op 180 graden. De koekjes ongeveer 15 minuten bakken in de oven, de randjes moeten lichtbruin zijn. Het is het lekkerst om ze af te laten koelen voor je ze op eet.

* Een kop is ongeveer 230 ml.

Recept: falaffel anders

Ingrediënten

- 1 deel tuinbonen vers en gaargekookt of een, klein potje
- 1 deel kikkererwten, gedroogde kikkererwten een nacht geweekt en daarna ongeveer anderhalf uur gekookt of tot ze zacht zijn, of een ,klein, potje
- kikkererwtenmeel (besan)
- beetje olie om de boel bij elkaar te plakken
- djinten (= gemalen komijn)
- ketoembar (= gemalen korianderzaad)
- knoflook, minstens twee tenen
- sesamzaad
- olie om in te bakken/frituren, gebruik hiervoor een olie die tegen hoge temperaturen kan en niet gaat walmen, bijvoorbeeld speciale frituurolie.

Bereiding

Mix de bonen en erwten met de kruiden en de knoflook in de blender of met een staafmixer. Doe er zoveel kikkererwtenmeel en wat olie bij dat er een mooi kneedbaar deeg ontstaat. Bewaar nog wat kikkererwtenmeel.
Daarna even nakneden met je handen, tot je een goed deeg hebt.

Rol hiervan balletjes.

Rol deze balletjes eerst door het overgebleven kikkererwtenmeel en daarna door het sesamzaad.
Bak de balletjes in de hete olie tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn.

Serveersuggestie

Je kan de balletjes met een pitabroodje en salade en knoflooksaus eten, maar je kan ze ook gewoon bij een maaltijd als een vleesvervanger gebruiken.
Of met knoflooksaus als borrelhapje.