Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauw ontbijt

Lijnzaad

Sesamzaad is een van de meest calciumrijke plantaardige voedingsmiddelen. Onderstaand recept is een manier om een redelijke hoeveelheid in een keer binnen te krijgen.

Ingrediënten

sesamzaad
gojiberries

banaan
dadels
kokosvet
carobpoeder
lijnzaad

Alle ingrediënten het liefst in de rauwe variant.

Bereiding

Het sesamzaad met de gojiberries de avond van te voren in water in de week zetten.

's Ochtends alle ingrediënten in een blender doen. Zo veel water toevoegen dat alles onder staat.
Mixen.
Drinken of lepelen.

Recept: falaffel anders

Ingrediënten

- 1 deel tuinbonen vers en gaargekookt of een, klein potje
- 1 deel kikkererwten, gedroogde kikkererwten een nacht geweekt en daarna ongeveer anderhalf uur gekookt of tot ze zacht zijn, of een ,klein, potje
- kikkererwtenmeel (besan)
- beetje olie om de boel bij elkaar te plakken
- djinten (= gemalen komijn)
- ketoembar (= gemalen korianderzaad)
- knoflook, minstens twee tenen
- sesamzaad
- olie om in te bakken/frituren, gebruik hiervoor een olie die tegen hoge temperaturen kan en niet gaat walmen, bijvoorbeeld speciale frituurolie.

Bereiding

Mix de bonen en erwten met de kruiden en de knoflook in de blender of met een staafmixer. Doe er zoveel kikkererwtenmeel en wat olie bij dat er een mooi kneedbaar deeg ontstaat. Bewaar nog wat kikkererwtenmeel.
Daarna even nakneden met je handen, tot je een goed deeg hebt.

Rol hiervan balletjes.

Rol deze balletjes eerst door het overgebleven kikkererwtenmeel en daarna door het sesamzaad.
Bak de balletjes in de hete olie tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn.

Serveersuggestie

Je kan de balletjes met een pitabroodje en salade en knoflooksaus eten, maar je kan ze ook gewoon bij een maaltijd als een vleesvervanger gebruiken.
Of met knoflooksaus als borrelhapje.