Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscousschotel met groenten

Courgette

Ingrediënten

(voor 4 personen)
- 2 wortels
- 2 courgettes
- 200 gram oranje pompoen
- 200 gram aardappels
- 1 liter bouillon
- 2 kaneelstokjes, gehalveerd of 1 theelepel kaneelpoeder
- theelepel komijn
- theelepel korianderpoeder
- eventueel mespuntje saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- schil en rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels agavesiroop
- 300 gram couscous
- 150 gram rozijnen
- zout, peper

Bereiding

Snijd de wortels en courgettes doormidden en dan in de lengte in 4 stukken.
Borstel de pompoen of, als die oud is, schillen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Ongeveer hetzelfde formaat als de wortels en courgettes.
Schil de aardappels en snijd ze ook in grote stukken.

Breng de bouillon met de kruiden en de wortels aan de kook. Eventueel afschuimen en dan de olie erbij doen. Ongeveer een kwartier koken.

Voeg dan het citroensap en -schil, de pompoen, aardappels, courgettes, de agavesiroop, de rozijnen en peper en zout toe, en laat nog ongeveer 15 minuten pruttelen.

Week, stoom of kook de couscous volgens de aanwijzingen.

Schep de gare couscous op een warm, groot, bord.
Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon. Schep de groenten op de couscous en schep er nog een aantal lepels bouillon overheen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is plat brood met houmous en knoflooksaus.

Recept: falaffel anders

Ingrediënten

- 1 deel tuinbonen vers en gaargekookt of een, klein potje
- 1 deel kikkererwten, gedroogde kikkererwten een nacht geweekt en daarna ongeveer anderhalf uur gekookt of tot ze zacht zijn, of een ,klein, potje
- kikkererwtenmeel (besan)
- beetje olie om de boel bij elkaar te plakken
- djinten (= gemalen komijn)
- ketoembar (= gemalen korianderzaad)
- knoflook, minstens twee tenen
- sesamzaad
- olie om in te bakken/frituren, gebruik hiervoor een olie die tegen hoge temperaturen kan en niet gaat walmen, bijvoorbeeld speciale frituurolie.

Bereiding

Mix de bonen en erwten met de kruiden en de knoflook in de blender of met een staafmixer. Doe er zoveel kikkererwtenmeel en wat olie bij dat er een mooi kneedbaar deeg ontstaat. Bewaar nog wat kikkererwtenmeel.
Daarna even nakneden met je handen, tot je een goed deeg hebt.

Rol hiervan balletjes.

Rol deze balletjes eerst door het overgebleven kikkererwtenmeel en daarna door het sesamzaad.
Bak de balletjes in de hete olie tot ze aan alle kanten mooi bruin zijn.

Serveersuggestie

Je kan de balletjes met een pitabroodje en salade en knoflooksaus eten, maar je kan ze ook gewoon bij een maaltijd als een vleesvervanger gebruiken.
Of met knoflooksaus als borrelhapje.