Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-kokossoep

Wortel

De opgegeven hoeveelheden zijn uiteraard geen strikte regels.

Ingrediënten

- 2 grote winterwortels
- 1 grote ui
- olijfolie
- knoflook
- kerrie
- tijm
- kardamom (klein snufje)
- laospoeder
- water (ongeveer een halve tot 3/4 liter)
- bouillon
- shoyu
- een half tot een heel blikje kokosmelk
- halve prei
- peper
- zout

Bereiding

De wortel en ui in kleine stukjes smoren in olijfolie. De knoflook toevoegen en even meesmoren.
Kerrie, tijm, kardamom en laospoeder toevoegen. Eventueel een beetje shoyu erbij. Dan het water met de bouillon en de kokosmelk erbij en alles gaar laten koken. Het moet een vrij dikke soep worden.
Met de staafmixer de soep pureren.
De prei, heel fijngesneden, op het laatst even meekoken.
Naar smaak peper en zout toevoegen.

Recept: frisse bananensaus

rijpe_bananen2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

2 rijpe bananen
een pot sojayofu naturel, 500 gram
zout
thl komijnpoeder
thl korianderpoeder

Bereiding

Prak een deel van de bananen tot moes en snijd een deel in plakjes. Meng dan alle ingrediënten tot een saus.

Serveersuggestie

Als die te dik is naar je zin, kun je hem verdunnen met sojacuisine of sojamelk.
Een beetje citroensap toevoegen smaakt fris en weerhoudt de bananen van verkleuren.

De bananensaus is lekker bij Indiase gerechten zoals rijst en curry.