Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spinazie met champignons

Wildespinazie

Ingrediënten

300 gram spinazie
250 gram kastanjechampignons
klontje plantaardige margarine
zeezout
peper
handje zonnebloempitjes
eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

In een hoge hapjespan de margarine bruin laten worden en de doormidden gesneden champignons bakken. De spinazie wassen en met nog aanhangende water op de champignons leggen en onder scheppen, De spinazie zal slinken, dan opnieuw natte spinazie erbij en weer onderscheppen. Zo doorgaan tot alle spinazie gebruikt is. Als je snel werkt op hoog vuur blijft de spinazie fris groen en blijven de champignons stevig.

De zonnebloempitten en sesamzaadjes roosteren in een droge pan.

De geroosterde zonnebloempitten met sesamzaad eroverheen strooien.
Zeezout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Gekookte (nieuwe) aardappels erbij eten.

Recept: frisse bananensaus

rijpe_bananen2 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

2 rijpe bananen
een pot sojayofu naturel, 500 gram
zout
thl komijnpoeder
thl korianderpoeder

Bereiding

Prak een deel van de bananen tot moes en snijd een deel in plakjes. Meng dan alle ingrediënten tot een saus.

Serveersuggestie

Als die te dik is naar je zin, kun je hem verdunnen met sojacuisine of sojamelk.
Een beetje citroensap toevoegen smaakt fris en weerhoudt de bananen van verkleuren.

De bananensaus is lekker bij Indiase gerechten zoals rijst en curry.