Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spanakorizo

Wildespinazie

Dit is een spinazie-met-rijst-gerecht uit Griekenland. Hoofdingrediënten zijn vooral spinazie en rijst. Verder doen sommige mensen er (witte) bonen in en/of andere groenten.

Onderstaand een eenvoudige variant, naar eigen inzichten uit te breiden. In verhouding moet er veel meer spinazie in dan rijst.

Ingrediënten

rijst (bv. risottorijst)
verse spinazie
lente-ui
olie
dille
citroensap
zout

Bereiding

Was de spinazie goed.
Breng een grote hoeveelheid water aan de kook in een grote pan. Doe hier de spinazie bij en laat ongeveer een minuut koken.
Afgieten maar het water bewaren, en de spinazie onder koud water spoelen. Uit laten lekken in een vergiet.

Breng in een andere pan ongeveer twee keer zoveel water als rijst aan de kook. Gebruik hiervoor het water waar de spinazie in gekookt is, eventueel aangevuld met vers water.
Als het kookt hierin de rijst, de lente-uitjes, olie en eventueel wat zout en/of wat bouillon doen.
Laten koken tot de rijst gaar is en het vocht ingekookt tot een dikke saus.

Nu de spinazie, de dille, vers citroensap en eventueel nog wat zout erdoor roeren.
Heet serveren.

Serveersuggestie

Eten met brood en olijven of een bonenschotel en frisse salade.

Recept: gebakken spruiten met hazelnoten

hazelnootblad

Ingrediënten

- 450 gram spruiten
- 60 ml olijfolie
- 60 ml water
- zout en peper
- 75 gram hazelnoten, gehakt
- 1 el balsamicoazijn of vers citroensap
- 20 gram verse munt, dille en/of peterselie, fijngehakt

Bereiding

Snij de onderkant van de spruiten en verwijder eventuele gele blaadjes, snij de spruiten in plakken. Doe de helft van de olie in een grote hapjespan en zet op matig vuur. Doe de spruiten erbij als de olie heet is en voeg 60 ml water toe. Voorzichtig.
Zout en peper toevoegen en vuur laag zetten. Met deksel op de pan ongeveer 5 minuten koken.

Verhit ondertussen de rest van de olie in een andere pan op matig vuur. Voeg dan de noten toe en bak ze, onder voortdurend roeren tot ze geuren maar nauwelijks verkleurd zijn.

Haal het deksel van de pan met spruitjes en zet het vuur weer hoog. Bak nog 5 à 10 minuten tot het water is verdampt en de spruiten zacht zijn. Roer de azijn of het citroensap door de spruiten en garneer met de noten en hun olie en de kruiden.

Suggestie

Spruiten en noten gaan goed samen met pompoengerechten.

Bron

De dikke vegetariër