Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: risotto

Spinazie

Risotto is een rijstgerecht dat meestal met een speciaal soort rijst - arborio - klaargemaakt wordt. Deze rijstsoort is zo geschikt omdat hij heel kleverig wordt en toch van binnen stevig blijft. Sommige mensen hebben het idee dat hij van binnen ongaar blijft, dus laten ze de rijst langer koken dan aangegeven staat. Op het pak wordt een hoeveelheid van 100 gram rijst en 0,25 liter bouillon per persoon aangegeven, maar om het gaarder te krijgen is het mogelijk om de hoeveelheid vocht te verhogen en de rijst langer te laten koken.

Ingrediënten

arborio rijst
olijfolie
bouillon
ui
knoflook
wortel
bieslook (gedroogd)
dille (gedroogd)
gistvlokken
doperwten (diepvries.dan wel ontdooid, of potje, Als je dit gerecht in de zomer maakt natuurlijk vers!)
veel blaadjes bv. spinazie, veldsla of iets anders dat vers te krijgen is

Bereiding

Bak de ui, wortel en knoflook in de olie. Gebruik een pan met een dikke bodem. Ongeveer 10 minuten bakken op een niet te hoog vuur, de knoflook mag niet aanbranden. Roer ondertussen de bieslook en dille erdoor.

Hierna de rijst (ongekookt) erbij doen en blijven roeren. Weer ongeveer 10 minuten. Daarna beetje bij beetje de, hete, bouillon toevoegen. Blijven roeren, dit is echt een gerecht waar je continu bij moet blijven om te roeren. Net zo lang doorgaan tot de bouillon bijna op is of totdat jij vindt dat de rijst bijna gaar genoeg is. Dan de doperwten, de gistvlokken en de blaadjes erdoor roeren tot alles goed heet is.

Serveersuggestie

Opdienen met een salade en bv. gebakken pompoen of pastinaak.

Recept: gebakken spruiten met hazelnoten

hazelnootblad

Ingrediënten

- 450 gram spruiten
- 60 ml olijfolie
- 60 ml water
- zout en peper
- 75 gram hazelnoten, gehakt
- 1 el balsamicoazijn of vers citroensap
- 20 gram verse munt, dille en/of peterselie, fijngehakt

Bereiding

Snij de onderkant van de spruiten en verwijder eventuele gele blaadjes, snij de spruiten in plakken. Doe de helft van de olie in een grote hapjespan en zet op matig vuur. Doe de spruiten erbij als de olie heet is en voeg 60 ml water toe. Voorzichtig.
Zout en peper toevoegen en vuur laag zetten. Met deksel op de pan ongeveer 5 minuten koken.

Verhit ondertussen de rest van de olie in een andere pan op matig vuur. Voeg dan de noten toe en bak ze, onder voortdurend roeren tot ze geuren maar nauwelijks verkleurd zijn.

Haal het deksel van de pan met spruitjes en zet het vuur weer hoog. Bak nog 5 à 10 minuten tot het water is verdampt en de spruiten zacht zijn. Roer de azijn of het citroensap door de spruiten en garneer met de noten en hun olie en de kruiden.

Suggestie

Spruiten en noten gaan goed samen met pompoengerechten.

Bron

De dikke vegetariër