Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: dadel-kokoschutney

Kokos

Ingrediënten

60 gr geraspte kokos
verse koriander (mag een flinke hand zijn)
5 grote dadels (pitten verwijderen)
sap van 1 limoen
1 el appelstroop in 2 el water opgelost
een teentje knoflook
wat zout
snufje cayenne-peper

Bereiding

Giet 75 ml water op de kokos en laat het een half uurtje staan tot de kokos het water opgenomen heeft. Maal vervolgens alles met een staafmixer fijn en door elkaar.

Serveersuggestie

Lekker bij gerechten die wat Indiaas gekruid zijn.

Recept: gebakken spruitjes

spruiten

Ingrediënten

- spruitjes
- net zoveel kastanjes als spruitjes
- 1 ui
- olie
- gomasio
- kerrie

Bereiding

Kastanjes inkruisen en ongeveer 10 à 15 min. koken. Pellen, het liefst ook het bruine velletje eraf. In stukjes breken.

De spruitjes schoonmaken en halveren.

In een bakpan of wok olie verwarmen. Ui in ringetjes erbij doen. Dan de gehalveerde spruitjes. Het vuur niet te hoog zetten en blijven roeren. Je kan er nog prei, spitskool en andere groenten bij doen. Na een minuut of 10, 15 de gare kastanjestukjes en knoflook erbij. Kruiden met gomasio en kerrie. Als het droog lijkt te worden of aan dreigt te branden iets water toevoegen.

Serveersuggestie

Serveren met rijst, pompoen- of yofusaus en salade.