Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zijdetofu-dressing of -saus

Gedroogde tomaten

Dit sausje kan gebruikt worden als dressing over (groene blaadjes) salade of als saus over de pasta.

Ingrediënten

Ongeveer eenderde pakje zijdetofu (een pakje bevat 400 gram)
5 gedroogde tomaten, uit een zakje (droog) of uit een potje (in de olie)
1 teentje knoflook
4 eetlepels olijfolie of olie uit het potje tomaten
een beetje vers citroensap

Bereiding

Bij het gebruik van droge tomaten: deze eerst een paar uur weken.

Alle ingrediënten met de staafmixer pureren tot een gladde saus ontstaat. De dikte is te beïnvloeden door meer of minder olie te gebruiken, maar hij mag best redelijk dik zijn.

Serveersuggestie

De tomaten kunnen vervangen of aangevuld worden door olijven. Let er wel op dat deze echt ontpit zijn, ook als dat vermeld wordt, want een pit in de staafmixer kan ellende opleveren.

In de lente en zomer kunnen verse kruiden, bieslook, oregano, tijm, toegevoegd worden.

Recept: gebakken zuurkool

Ingrediënten

- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 400 gram aardappels
- olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 grote appel, liefst een harde die stevig blijft, dus geen moesappel
- 1 gehaktbal (Bonanza veggie steak van Viana, te vinden in de koeling van de biowinkel; dit product bevat suiker)
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de aardappels in blokjes en kook ze 3 of 4 minuten. Afgieten en uit laten lekken.

Bak de aardappelblokjes in hete olie tot ze vrijwel gaar zijn. Doe dan de in ringen gesneden ui en de in blokjes gesneden appel erbij. Deze moeten ook even lekker bakken.

De gehaktbal kleingesneden toevoegen, net als het zout en peper.

De zuurkool uit laten te lekken en als de uien gaar zijn door de aardappels roeren. Vuur hoog zetten en blijven omscheppen.

Serveersuggesties

- In plaats van de gehaktbal kan ook een andere vleesvervanger gebruikt worden. Het kan ook gewoon weggelaten worden.
- Als je zuurkool te zuur vindt, kan je 'm spoelen onder de kraan. Dit scheelt veel. Daarna wel goed uit laten lekken.