Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boerenkoolstamppot

Boerenkool

Bij deze stamppot kookt de kool niet met de aardappels mee, maar wordt ze gestoofd.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 300 gram boerenkool
- olijfolie
- 1 ui
- 1 prei (alleen het wit, in ringen)
- 1 teen knoflook, geperst
- scheut sojaroom
- zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels, snijd ze in kleine stukken en kook ze net onder water ongeveer 5 minuten. Zet dan het vuur uit en laat staan.

De boerenkool van de nerven af snijden en de bladeren zo fijn mogelijk snijden of hakken.
Of de zak openknippen.

Giet de olie in een braad- of bakpan en fruit hierin de ui en de prei op een laag vuur. Voeg de gesneden boerenkool en de knoflook toe en laat een paar minuten zachtjes bakken.
Voeg een beetje water toe en laat ongeveer 20 minuten sudderen met het deksel op de pan. Af en toe omscheppen en kijken of er nog genoeg water in zit.

Als de kool zacht geworden is de aardappels afgieten en bij de kool voegen. Stampen of goed doorroeren.
Voeg de sojaroom, zout en peper toe en laat alles goed warm worden.

Recept: gebakken zuurkool

Ingrediënten

- 1 pakje zuurkool (500 gram)
- 400 gram aardappels
- olie
- 1 grote ui, in ringen
- 1 grote appel, liefst een harde die stevig blijft, dus geen moesappel
- 1 gehaktbal (Bonanza veggie steak van Viana, te vinden in de koeling van de biowinkel; dit product bevat suiker)
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Snijd de aardappels in blokjes en kook ze 3 of 4 minuten. Afgieten en uit laten lekken.

Bak de aardappelblokjes in hete olie tot ze vrijwel gaar zijn. Doe dan de in ringen gesneden ui en de in blokjes gesneden appel erbij. Deze moeten ook even lekker bakken.

De gehaktbal kleingesneden toevoegen, net als het zout en peper.

De zuurkool uit laten te lekken en als de uien gaar zijn door de aardappels roeren. Vuur hoog zetten en blijven omscheppen.

Serveersuggesties

- In plaats van de gehaktbal kan ook een andere vleesvervanger gebruikt worden. Het kan ook gewoon weggelaten worden.
- Als je zuurkool te zuur vindt, kan je 'm spoelen onder de kraan. Dit scheelt veel. Daarna wel goed uit laten lekken.