Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen-linzen-appelsoep

Pompoen-linzen-appelsoep

Ingrediënten

scheutje olijfolie
1 kleine ui, in ringen of stukjes
1 tl kerriepoeder
1 tl koriander
1 tl kurkuma (= geelwortelpoeder)
snufje zout (naar smaak)
1 teentje knoflook (geperst)
kleine oranje pompoen, geschild en in blokjes van ongeveer een cm gesneden
700 ml water
1 1/2 bouillonblokje
100 gram rode linzen, gewassen en van eventuele steentjes ontdaan
1/2 zure appel, geschild en in kleine stukjes

Bereiding

De olijfolie in een pan gieten en meteen de ui toevoegen. Vuur laag laten zodat de ui zachtjes gaart. De kerrie, koriander, kurkuma, het zout en de knoflook toevoegen. Blijven roeren.
De pompoenstukjes toevoegen en even mee laten bakken. Het water en de bouillonblokjes erbij doen en aan de kook laten komen. Dan de linzen en de appel erbij doen, en alles nog ongeveer 20 minuten laten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan naar smaak in blokjes gesneden en knapperig gebakken (rook)-tofu en/of een scheutje (soja)-room toegevoegd worden.

Recept: gegratineerde venkel

venkel (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

- 2 venkelknollen, in dunne plakjes
- sap van 2 citroenen
- 300 ml sojaroom
- 1 eetlepel rijststroop

Voor het gegratineerde laagje:
- 80 g havervlokken
- 80 g paneermeel
- 40 g bloem
- 50 g margarine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de venkel 5 minuten in water met 2 eetlepels citroensap. Spoel de venkel af met koud water en laat uitlekken op een vergiet.

Meng de venkel met de rest van het citroensap en de rijststroop. Doe het mengsel in een ovenschaal en giet er de sojaroom bij.

Meng voor het kruimellaagje de havervlokken, bloem en het paneermeel.
Verhit de margarine en giet over het haver-vlokkenmengsel. Strooi dit over de venkel.

Zet de schotel 30 minuten in de oven.