Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-pastinaak-witte-bonensoep

Pastinaak 2

Een lekker verwarmende wintersoep.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers
- 500 gram winterwortel
- 1 grote pastinaak
- flinke scheut (olijf)olie
- 1 liter bouillon
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 800 gram gare witte bonen, uit blik of geweekt en gekookt
- zout
- peper

Bereiding

Was de wortel en de pastinaak en snijd ze in stukjes.

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui op een laag vuur een paar minuten. Voeg daarna de stukjes wortel en pastinaak toe en bak ze even mee. Roer dan de komijn en de koriander erdoor en schenk de bouillon erbij.

Breng dit langzaam, al roerend, aan de kook en laat ongeveer een kwartier koken. Voeg dan de bonen toe en laat ze nog een minuut of 5 meekoken.

Breng op smaak met peper en zout.

Recept: gegrilde asperges

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 300 gram asperges
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 flinke teen knoflook.

Bereiding

Pers de knoflook uit in de olie en roer dit goed door.

Breek het kontje van de asperges af en schil de rest. Bewaar de schillen en kontjes om er bouillon van te trekken! Bestrijk de asperges met de knoflookolie.

Verwarm de oven, grill of grillpan voor.

Grill de asperges een paar minuten, af en toe omdraaien en eventueel bijsmeren met olie zodat ze niet verbranden. Ze zijn gaar als de buitenkant iets knapperig is.

Serveersuggestie

Gegrilde asperges kunnen gegeten worden als bijgerecht bij de warme maaltijd, als hapje vooraf met een dipsausje (bv. een knoflooksaus) of in een salade.