Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: andijviesoep

Ingrediënten (voor 2 tot 3 personen)

1 struik andijvie, in stukjes gesneden en gewassen
50 gram vermicelli
1 kleine ui, in ringen gesneden
liter groentebouillon
eetlepel olijfolie
zout
versgemalen peper

Bereiding

Olijfolie en de ui in grote pan 3 minuten zachtjes fruiten, dan de andijvie toevoegen en een minuutje meefruiten. De bouillon over de andijvie gieten en aan de kook brengen.
Ongeveer een kwartier koken en dan de vermicelli toevoegen en nog ongeveer 10 minuten koken.
Zout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Soldaatjes (opgebakken stukken boterham) op het bord toevoegen.

Recept: gesmoorde witlof

Ingrediënten

witlof
olijfolie
rode uien
knoflook
shoyu (zoute sojasaus)
balsamico-azijn
mosterd
zout en peper eventueel
voor de liefhebbers eventueel een scheutje witte wijn

Bereiding

Bak de in ringetjes gesneden uien in de olie tot ze glazig zijn.Voeg dan de uitgeperste knoflook toe.
Snijd de witlofstronkjes in vieren en bak ze mee met de uien en knoflook.

Meng de overige ingrediënten goed en doe deze saus bij de rest in de pan.
Laat een tijdje sudderen terwijl je de witlof af en toe omkeert. Deze moet knapperig blijven.