Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken spruitjes

Spruiten

Ingrediënten

- spruitjes
- net zoveel kastanjes als spruitjes
- 1 ui
- olie
- gomasio
- kerrie

Bereiding

Kastanjes inkruisen en ongeveer 10 à 15 min. koken. Pellen, het liefst ook het bruine velletje eraf. In stukjes breken.

De spruitjes schoonmaken en halveren.

In een bakpan of wok olie verwarmen. Ui in ringetjes erbij doen. Dan de gehalveerde spruitjes. Het vuur niet te hoog zetten en blijven roeren. Je kan er nog prei, spitskool en andere groenten bij doen. Na een minuut of 10, 15 de gare kastanjestukjes en knoflook erbij. Kruiden met gomasio en kerrie. Als het droog lijkt te worden of aan dreigt te branden iets water toevoegen.

Serveersuggestie

Serveren met rijst, pompoen- of yofusaus en salade.

Recept: gesmoorde witlof

Ingrediënten

witlof
olijfolie
rode uien
knoflook
shoyu (zoute sojasaus)
balsamico-azijn
mosterd
zout en peper eventueel
voor de liefhebbers eventueel een scheutje witte wijn

Bereiding

Bak de in ringetjes gesneden uien in de olie tot ze glazig zijn.Voeg dan de uitgeperste knoflook toe.
Snijd de witlofstronkjes in vieren en bak ze mee met de uien en knoflook.

Meng de overige ingrediënten goed en doe deze saus bij de rest in de pan.
Laat een tijdje sudderen terwijl je de witlof af en toe omkeert. Deze moet knapperig blijven.