Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snelle pizza

Pizzabodem

Ingrediënten

pizzabodem
tomatenpuree (of pastasaus)
gistvlokken
spinazie (uit een potje en goed uitgelekt)
ui
courgette
cherrytomaatjes (gehalveerd)
aubergine (voorgebakken)
knoflook
oregano
paprikapoeder
tijm
olijfolie

Bereiding

Een laag tomatenpuree of pastasaus is de basis. Daaroverheen komt de spinazie en daarop wat gistvlokken voor de hartige smaak.
Hierop de groenten in schijfjes, en de kruiden. Op het laatst wat olijfolie overheen sprenkelen (niet te zuinig).

In de oven bakken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de bodem.

Voorgebakken bodems

Er zijn in de natuurvoedingswinkels heel lekkere voorgebakken pizzabodems te krijgen. Van volkoren, wit of speltmeel. Van bijvoorbeeld de merken La Bioidea, Terra Sana of Biona. Ze zijn heel handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd.

Recept: gesmoorde witlof

Ingrediënten

witlof
olijfolie
rode uien
knoflook
shoyu (zoute sojasaus)
balsamico-azijn
mosterd
zout en peper eventueel
voor de liefhebbers eventueel een scheutje witte wijn

Bereiding

Bak de in ringetjes gesneden uien in de olie tot ze glazig zijn.Voeg dan de uitgeperste knoflook toe.
Snijd de witlofstronkjes in vieren en bak ze mee met de uien en knoflook.

Meng de overige ingrediënten goed en doe deze saus bij de rest in de pan.
Laat een tijdje sudderen terwijl je de witlof af en toe omkeert. Deze moet knapperig blijven.