Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appelmoes

Appel

Ingrediënten

- appels
- rozijnen
- diksap
- water
- kaneel

Bereiding

De appels schillen en in stukjes in een grote pan doen. Overige ingrediënten toevoegen naar smaak. Halverwege proeven of het zoet genoeg is, zo niet dan wat extra diksap en/of rozijnen er bij doen. Beter iets te veel water erbij dan te weinig. Het eventuele overblijvende vocht afgieten en warm opdrinken. Lekker!

Het inmaken

Alles wat je niet direct op gaat eten kan je lang bewaren met de volgende methode.
Glazen potten, goed schoon, vullen met kokend water. Deksel erop en op z'n kop zetten. Op deze manier wordt ook het deksel gesteriliseerd.

Na een aantal minuten de potten leeggooien (het water bewaren om mee af te wassen of het toilet te spoelen) en de nog hete appelmoes er in scheppen, met een lepel die ook in het kokend water, of in de pan met kokende appelmoes, ontsmet is. Pas op dat je niet de rand van de pot of de binnenkant ervan met je vingers aanraakt .Hetzelfde geldt voor het deksel. Het moet allemaal zo steriel mogelijk blijven.

De volle potten weer op hun kop zetten, nadat je het deksel er weer op gedaan hebt uiteraard, en af laten koelen.
Datum van vullen erop zetten en bewaren. Als het goed is kan je het wel een aantal maanden bewaren.

Recept: gestoofde spitskool

rodespitskool

Ingrediënten

olie
ui
verse gember
kerrie
spitskool
kokosmelk

Bereiding

De spitskool in fijne reepjes snijden.

In een pan met een dikke bodem de ui in de olie fruiten. De gember schillen en fijnsnijden of door een knoflookpers persen en meebakken. Vuur niet te hoog. Kerrie toevoegen.

De spitskool erbij doen en even meebakken. Dan de kokosmelk toevoegen. Goed roeren en met een deksel op de pan nog ongeveer 15 minuten stoven.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan geserveerd worden als een bijgerecht bij een rijsttafel of als een hoofdgroentegerecht bij een aardappelmaaltijd.