Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wilde paddenstoelen op een mosgroen bedje

Eekhoorntjesbrood

Een typisch najaarsgerecht dankzij de wilde paddenstoelen en de palmkool.

Ingrediënten voor 2 personen

- 2 middelgrote of 1 grote, grote parasolzwam(men)
- een grote of verscheidene kleine eekhoorntjesbroodje(s)
- 1 grote rode ui, in ringen gesneden
- 2 tenen knoflook
- 400 gram palmkool
- zout, peper, gomasio, paprikapoeder, ketchup
- olijfolie

Bereiding

De palmkoolbladeren in stukken scheuren en de dikke nerf verwijderen. Afspoelen onder de kraan en met het aanhangende water en een klein scheutje olie opzetten. Het water laten koken en dan het vuur uitzetten.

Ondertussen in een ruime bakpan de rode ui in olie bakken op laag vuur.Ongeveer 10 minuten lekker laten sudderen zonder dat het aanbakt. Regelmatig doorroeren.

Van het eekhoorntjesbrood de steel verwijderen en de hoed dwars doorsnijden om te kijken of hij er mooi en onaangetast uitziet. Zo ja dan de hoed in grove stukken snijden.
Van de grote parasolzwam(men) ook de stelen verwijderen. De hoed(en) in grote repen snijden.

De stukken paddenstoel bij de ui in de pan doen. Vuur hoog zetten en onder voortdurend roeren bakken.

De knoflook, kruiden en ketchup toevoegen. Opletten dat het niet aanbrandt. De paddenstoelen moeten goed doorbakken zijn.

De kool afgieten of uit laten lekken. Gomasio er doorheen schudden.

Leg de kool op een bord en daar de paddenstoelen bovenop.

Recept: gevulde koolrolletjes

spitskool1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.