Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Hopping John

Blackeyedpeas

Het eten van Hopping John op nieuwjaarsdag is een traditie in het zuiden van Amerika. Onderstaand recept is een (vegetarische) versie van het originele Caribische gerecht.

Het zou een voorspoedig jaar moeten brengen. De bonen symboliseren een muntstuk, de koolbladeren hebben de kleur van geld (In Amerika staat groen voor geld).
Het originele recept is met varkensvlees maar dat kan goed vervangen worden door b.v. knapperig gebakken rooktofu.
Het gerecht smaakt nog lekkerder als het een dag van tevoren wordt gemaakt. Het schijnt ook goed te werken tegen een kater. Als de restjes gegeten worden op de dag na nieuwjaar heet het gerecht Skipping Jenny.

Ingrediënten

(voor 6 porties of 2 dagen)
- 1 kop zwartoogbonen ((zwarte) oogbonen, black eyed peas)
- 1 theelepel bonenkruid
- 3 koppen water
- 6 tenen knoflook
- 1 gedroogde rode peper
- 1 laurierblad
- 2 koppen vegetarische bouillon
- 1 kop bruine rijst, halfgaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 jalapeno peper
- 3 stengels bleekselderij in stukjes
- Een flinke bos koolbladeren (boerenkool, groene kool), kleingesneden (in het originele Amerikaanse recept worden collard greens gebruikt. Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze Nederlandse vertaling hiervoor is en of het hier ook te krijgen is.)
- sap van 1 limoen of citroen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de bonen een nacht. Afgieten.
3 koppen vers water aan de kook brengen en daar de bonen bij doen samen met het bonenkruid, 2 hele tenen knoflook (gepeld), de rode peper en het laurierblad. De bonen die boven komen drijven verwijderen en weggooien.

Ze zijn klaar als de bonen zacht maar nog niet tot moes gekookt zijn.

Voeg de rijst en de bouillon toe. 20 minuten met het deksel op de pan op een laag vuur laten sudderen. Het deksel ondertussen niet verwijderen. Het vuur doven maar de pan onaangeroerd laten staan.

Verhit ondertussen de olijfolie in een bakpan op een niet te hoog vuur. Voeg hierbij de ui, de jalapeno, de selderij en de overige knoflook (geperst). Bak ongeveer 5 minuten tot de groenten zacht zijn en zet dan het vuur laag.
Voeg nu de koolbladeren er handje voor handje bij en bak ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren.

De pan met rijst en bonen zo nodig afgieten en de pan schudden zodat alles goed mengt. Verwijder de knoflooktenen, het laurierblad en de peper.

Meng de groentemix door de rijst met bonen, voeg het limoen- of citroensap en eventueel zout en peper toe, en roer alles door elkaar.

Serveersuggesties

- Opdienen met een (hete) chilisaus.
- Knapperig gebakken blokjes rooktofu op het laatst toevoegen voor een hartige smaak.

Recept: gevulde pompoen uit de oven

pompoen1

Ingrediënten

1 middelgrote oranje pompoen
300 gram spruitjes (net niet gaar gekookt)
300 gram kastanjes (net niet gaar, geschild)
kerrie
gomasio (zeezout met sesamzaad)

Bereiding

De pompoen wassen. Het bovenstuk, met steel, eraf snijden, zodanig dat er een gat ontstaat met een diameter van +/- 10 cm. Door dit gat de pompoen uithollen met een lepel.
Aan de onderkant ook een schijf afsnijden maar hier moet geen gat komen. Dit dient om de pompoen neer te kunnen zetten.

De uitgeholde pompoen koken in een ruime pan water, de pompoen moet in zijn geheel onder water. Het deksel, met de steel, ook meekoken.
Ongeveer een kwartier laten koken. De pompoen moet niet helemaal gaar zijn.

Ondertussen de (bijna gaargekookte) kastanjes en spruitjes een beetje verkruimelen en mengen met de kerrie en gomasio.
Met dit mengsel de pompoen vullen.

De gevulde pompoen ongeveer 20 minuten à een half uur in een op 200 graden voorverwarmde oven doen (ook het 'deksel' van de pompoen).
Prikken met een vork of de pompoen gaar is. Zo ja, met deksel erop opdienen en aan tafel snijden en verdelen.

Serveersuggestie

Serveren met gierst en een yofuknoflooksaus.