Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spanakorizo

Wildespinazie

Dit is een spinazie-met-rijst-gerecht uit Griekenland. Hoofdingrediënten zijn vooral spinazie en rijst. Verder doen sommige mensen er (witte) bonen in en/of andere groenten.

Onderstaand een eenvoudige variant, naar eigen inzichten uit te breiden. In verhouding moet er veel meer spinazie in dan rijst.

Ingrediënten

rijst (bv. risottorijst)
verse spinazie
lente-ui
olie
dille
citroensap
zout

Bereiding

Was de spinazie goed.
Breng een grote hoeveelheid water aan de kook in een grote pan. Doe hier de spinazie bij en laat ongeveer een minuut koken.
Afgieten maar het water bewaren, en de spinazie onder koud water spoelen. Uit laten lekken in een vergiet.

Breng in een andere pan ongeveer twee keer zoveel water als rijst aan de kook. Gebruik hiervoor het water waar de spinazie in gekookt is, eventueel aangevuld met vers water.
Als het kookt hierin de rijst, de lente-uitjes, olie en eventueel wat zout en/of wat bouillon doen.
Laten koken tot de rijst gaar is en het vocht ingekookt tot een dikke saus.

Nu de spinazie, de dille, vers citroensap en eventueel nog wat zout erdoor roeren.
Heet serveren.

Serveersuggestie

Eten met brood en olijven of een bonenschotel en frisse salade.

Recept: gevulde speculaas

categorieën: producten

Een lekker winters hapje dat niet alleen met Sinterklaas of Kerst gegeten kan worden.

Ingrediënten
 

voor de spijs:
200 gram amandelmeel
100 gram rijststroop
3 theelepels citroenrasp

voor de speculaaskoek:
210 gram tarwemeel
30 gram sojameel
20 gram speculaas- of koekkruiden
citroenrasp van 1 citroen
1 theelepel zout
1 theelepel natriumbicarbonaat
50 gram amandelmeel
125 gram maïsmout- of rijststroop
100 gram plantaardige margarine
2 scheutjes olijfolie

Bereiding

Maak eerst de spijs door alle ingrediënten hiervoor goed te mengen. Dit moet enkele uren, bijvoorbeeld een nacht, tot enkele dagen staan.

Alle ingrediënten voor de speculaaskoek mengen tot een samenhangend deeg, eventueel meel of olie toevoegen.
Dit deeg verdelen in twee gelijke delen. Beide stukken uitrollen tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Ze moeten dezelfde vorm en grootte hebben en het liefst ook dezelfde vorm en grootte als de ovenschaal of het blik waarin ze gebakken gaan worden.
De spijs moet ook uitgerold worden, en moet dezelfde vorm hebben als de koeken, maar iets kleiner zijn. De dikte maakt niet zoveel uit.

De ovenschaal of het blik invetten met margarine of olie en hierin een van de stukken leggen. Het liefst aansluitend aan de randen.
Hierop de spijsplak leggen met nog ongeveer een centimeter ruimte aan de randen.
Het tweede deel van de koek hier weer bovenop.

De gevulde speculaas ongeveer een uur bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden. Na zo'n drie kwartier even kijken of het niet te donker wordt, en als dat het geval is de temperatuur iets omlaag doen naar zo'n 150 graden.