Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pompoensaus

Pompoen1

Pasta wordt meestal gegeten met een tomaten- en/of groentesaus, het kan ook anders. Met pompoensaus bijvoorbeeld.

Ingrediënten

voor de pompoensaus:
pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
bouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Pasta

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De oranje hoeft niet geschild maar alleen geborsteld te worden. Tenzij die al heel lang geleden geoogst is, de schil kan dan wat taai en bitter worden. De groene pompoen en de butternut wel schillen.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.

Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren, zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

De pasta koken volgens voorschrift. Als deze gaar is kan hij door de saus gemengd worden. Ze kunnen ook apart op het bord opgediend worden.

Let op: in sambal zit vaak suiker en vaak ook iets van garnalen of visextract.

Recept: gevulde speculaas

categorieën: producten

Een lekker winters hapje dat niet alleen met Sinterklaas of Kerst gegeten kan worden.

Ingrediënten
 

voor de spijs:
200 gram amandelmeel
100 gram rijststroop
3 theelepels citroenrasp

voor de speculaaskoek:
210 gram tarwemeel
30 gram sojameel
20 gram speculaas- of koekkruiden
citroenrasp van 1 citroen
1 theelepel zout
1 theelepel natriumbicarbonaat
50 gram amandelmeel
125 gram maïsmout- of rijststroop
100 gram plantaardige margarine
2 scheutjes olijfolie

Bereiding

Maak eerst de spijs door alle ingrediënten hiervoor goed te mengen. Dit moet enkele uren, bijvoorbeeld een nacht, tot enkele dagen staan.

Alle ingrediënten voor de speculaaskoek mengen tot een samenhangend deeg, eventueel meel of olie toevoegen.
Dit deeg verdelen in twee gelijke delen. Beide stukken uitrollen tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Ze moeten dezelfde vorm en grootte hebben en het liefst ook dezelfde vorm en grootte als de ovenschaal of het blik waarin ze gebakken gaan worden.
De spijs moet ook uitgerold worden, en moet dezelfde vorm hebben als de koeken, maar iets kleiner zijn. De dikte maakt niet zoveel uit.

De ovenschaal of het blik invetten met margarine of olie en hierin een van de stukken leggen. Het liefst aansluitend aan de randen.
Hierop de spijsplak leggen met nog ongeveer een centimeter ruimte aan de randen.
Het tweede deel van de koek hier weer bovenop.

De gevulde speculaas ongeveer een uur bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden. Na zo'n drie kwartier even kijken of het niet te donker wordt, en als dat het geval is de temperatuur iets omlaag doen naar zo'n 150 graden.