Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

Recept: gevulde speculaas

categorieën: producten

Een lekker winters hapje dat niet alleen met Sinterklaas of Kerst gegeten kan worden.

Ingrediënten
 

voor de spijs:
200 gram amandelmeel
100 gram rijststroop
3 theelepels citroenrasp

voor de speculaaskoek:
210 gram tarwemeel
30 gram sojameel
20 gram speculaas- of koekkruiden
citroenrasp van 1 citroen
1 theelepel zout
1 theelepel natriumbicarbonaat
50 gram amandelmeel
125 gram maïsmout- of rijststroop
100 gram plantaardige margarine
2 scheutjes olijfolie

Bereiding

Maak eerst de spijs door alle ingrediënten hiervoor goed te mengen. Dit moet enkele uren, bijvoorbeeld een nacht, tot enkele dagen staan.

Alle ingrediënten voor de speculaaskoek mengen tot een samenhangend deeg, eventueel meel of olie toevoegen.
Dit deeg verdelen in twee gelijke delen. Beide stukken uitrollen tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Ze moeten dezelfde vorm en grootte hebben en het liefst ook dezelfde vorm en grootte als de ovenschaal of het blik waarin ze gebakken gaan worden.
De spijs moet ook uitgerold worden, en moet dezelfde vorm hebben als de koeken, maar iets kleiner zijn. De dikte maakt niet zoveel uit.

De ovenschaal of het blik invetten met margarine of olie en hierin een van de stukken leggen. Het liefst aansluitend aan de randen.
Hierop de spijsplak leggen met nog ongeveer een centimeter ruimte aan de randen.
Het tweede deel van de koek hier weer bovenop.

De gevulde speculaas ongeveer een uur bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden. Na zo'n drie kwartier even kijken of het niet te donker wordt, en als dat het geval is de temperatuur iets omlaag doen naar zo'n 150 graden.