Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: jam van kweeperen en hazelnoten

Hazelnootblad

Een recept van Barbara
Zelf gemaakt in 2009 en in dezelfde herfst tegengekomen in Bulgarije. Daar werd me verteld dat het logisch is om vruchten te combineren die in dezelfde periode rijp zijn. Zo had ik het zelf niet bekeken toen ik het maakte.

Kweeperenjam met hazelnoten (of een andere noot naar keuze)

Ingrediënten en benodigdheden

- 1000 g kweeperen
- sap van 1/2 citroen
- 1 theelepel vanille of vanille stokje
- ½ beker gepelde en gebroken hazelnoten
- water, goed kijken tijdens koken v.d. kweeperen of er water aangevuld moet worden.
- 2dl appeldiksap
- 1 zakje marmello nr. 1 = geleerpoeder, geschikt voor jam maken zonder suikertoevoeging.

- mesje
- hoge pan
- roerlepel
- schone (uitgekookte) glazen jampotten met goede deksels
- kleine soeplepel
- houten plank waarop kokendhete potjes kunnen afkoelen.

Bereiding

Schil de kweeperen en snijd ze in stukken. Leg deze in de pan met een bodem water en het vanillestokje en kook op een laag vuur in gesloten pan tot de kweeperen gaar zijn. Dit kan 45 minuten duren! Kijk regelmatig, voeg zo nodig water toe.
Prik met een vork in de vruchten en voel of ze gaar zijn.

Zeef de kweeperen of maak ze fijn met een staafmixer of stamp ze fijn.

Breng het mengsel weer aan de kook samen met de citroensap en de hazelnoten.

Maak de jam volgens de instructie op het pak marmello! (een zakje marmello + 2 dl appeldiksap).

Vul de glazen potten tot de rand met de jam, sluit ze meteen af, draai ze op z’n kop op de houten plank.

Recept: gevulde speculaas

categorieën: producten

Een lekker winters hapje dat niet alleen met Sinterklaas of Kerst gegeten kan worden.

Ingrediënten
 

voor de spijs:
200 gram amandelmeel
100 gram rijststroop
3 theelepels citroenrasp

voor de speculaaskoek:
210 gram tarwemeel
30 gram sojameel
20 gram speculaas- of koekkruiden
citroenrasp van 1 citroen
1 theelepel zout
1 theelepel natriumbicarbonaat
50 gram amandelmeel
125 gram maïsmout- of rijststroop
100 gram plantaardige margarine
2 scheutjes olijfolie

Bereiding

Maak eerst de spijs door alle ingrediënten hiervoor goed te mengen. Dit moet enkele uren, bijvoorbeeld een nacht, tot enkele dagen staan.

Alle ingrediënten voor de speculaaskoek mengen tot een samenhangend deeg, eventueel meel of olie toevoegen.
Dit deeg verdelen in twee gelijke delen. Beide stukken uitrollen tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Ze moeten dezelfde vorm en grootte hebben en het liefst ook dezelfde vorm en grootte als de ovenschaal of het blik waarin ze gebakken gaan worden.
De spijs moet ook uitgerold worden, en moet dezelfde vorm hebben als de koeken, maar iets kleiner zijn. De dikte maakt niet zoveel uit.

De ovenschaal of het blik invetten met margarine of olie en hierin een van de stukken leggen. Het liefst aansluitend aan de randen.
Hierop de spijsplak leggen met nog ongeveer een centimeter ruimte aan de randen.
Het tweede deel van de koek hier weer bovenop.

De gevulde speculaas ongeveer een uur bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden. Na zo'n drie kwartier even kijken of het niet te donker wordt, en als dat het geval is de temperatuur iets omlaag doen naar zo'n 150 graden.