Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pannekoeken met adukibonen-appelprut

Adukiboontjes

Ingrediënten
 

voor de pannekoeken:
gebuild meel
kikkererwtenmeel
wijnsteenbakpoeder (ongeveer een half zakje)
water
zout

voor de adukibonen-appelprut:
adukibonen
bouillon
bonenkruid
moesappelen
water
diksap
kaneel
rozijnen

Bereiding

De adukibonen een nacht weken en dan nog ongeveer 1 à anderhalf uur koken met de bouillon en het bonekruid. Afgieten.

Maak een beslag van de melen - ongeveer 2 à 3 keer zoveel gebuild meel als kikkererwtenmeel - water, zout en het wijnsteenbakpoeder. Goed roeren en ongeveer een half uurtje laten staan.
Appelmoes maken van de appels met een beetje water, dixap, rozijnen en kaneel. Hier de bonen doorheen roeren. Warm houden.

De pannekoeken bakken en beleggen met de warme bonen-appelprut.

Recept: gevulde tzatziki

Tzatziki, een zachte yoghurtkaas, is oorspronkelijk een voorgerecht dat gemaakt is van yoghurt, knoflook, kruiden en komkommer. Tzatziki is afkomstig uit de Griekse keuken. De Turkse variant heet cacık. Het wordt als dipsaus bij salade en brood gegeten.

Onderstaand recept is een uitgebreide variant hierop, te eten als salade.

Ingrediënten

300 gram yofu
100 gram peultjes, liefst vers
100 gram (na het doppen) doperwten, liefst vers
100 gram (na het doppen) jonge tuinbonen, liefst vers
1 komkommer
2 tenen knoflook, geperst
het groen van een prei
flinke scheut olijfolie
sap van halve limoen of citroen
zout
peper
dille

Bereiding

De yofu in een ruime schaal doen en goed roeren tot een gladde saus verkregen wordt.
De komkommer schillen en raspen op een fijne rasp. Dit inclusief het vrijgekomen vocht door de yofu roeren.

De peultjes, doperwten en tuinbonen als ze vers zijn, een paar minuten blancheren of stomen. Doperwtjes en tuinbonen uit een potje kunnen zo door de saus.

Het groen van de prei wassen, in de lengte in repen snijden en deze vervolgens heel fijn snijden.

Alles voorzichtig door elkaar mengen.

Serveersuggestie

Opdienen met, in de schil, in olijfolie gebakken (nieuwe) aardappels.

Voor een dikkere saus de yofu een paar uur uit laten lekken in een theedoek in een vergiet.