Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

Recept: gevulde tzatziki

Tzatziki, een zachte yoghurtkaas, is oorspronkelijk een voorgerecht dat gemaakt is van yoghurt, knoflook, kruiden en komkommer. Tzatziki is afkomstig uit de Griekse keuken. De Turkse variant heet cacık. Het wordt als dipsaus bij salade en brood gegeten.

Onderstaand recept is een uitgebreide variant hierop, te eten als salade.

Ingrediënten

300 gram yofu
100 gram peultjes, liefst vers
100 gram (na het doppen) doperwten, liefst vers
100 gram (na het doppen) jonge tuinbonen, liefst vers
1 komkommer
2 tenen knoflook, geperst
het groen van een prei
flinke scheut olijfolie
sap van halve limoen of citroen
zout
peper
dille

Bereiding

De yofu in een ruime schaal doen en goed roeren tot een gladde saus verkregen wordt.
De komkommer schillen en raspen op een fijne rasp. Dit inclusief het vrijgekomen vocht door de yofu roeren.

De peultjes, doperwten en tuinbonen als ze vers zijn, een paar minuten blancheren of stomen. Doperwtjes en tuinbonen uit een potje kunnen zo door de saus.

Het groen van de prei wassen, in de lengte in repen snijden en deze vervolgens heel fijn snijden.

Alles voorzichtig door elkaar mengen.

Serveersuggestie

Opdienen met, in de schil, in olijfolie gebakken (nieuwe) aardappels.

Voor een dikkere saus de yofu een paar uur uit laten lekken in een theedoek in een vergiet.