Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-kokossoep

Wortel

De opgegeven hoeveelheden zijn uiteraard geen strikte regels.

Ingrediënten

- 2 grote winterwortels
- 1 grote ui
- olijfolie
- knoflook
- kerrie
- tijm
- kardamom (klein snufje)
- laospoeder
- water (ongeveer een halve tot 3/4 liter)
- bouillon
- shoyu
- een half tot een heel blikje kokosmelk
- halve prei
- peper
- zout

Bereiding

De wortel en ui in kleine stukjes smoren in olijfolie. De knoflook toevoegen en even meesmoren.
Kerrie, tijm, kardamom en laospoeder toevoegen. Eventueel een beetje shoyu erbij. Dan het water met de bouillon en de kokosmelk erbij en alles gaar laten koken. Het moet een vrij dikke soep worden.
Met de staafmixer de soep pureren.
De prei, heel fijngesneden, op het laatst even meekoken.
Naar smaak peper en zout toevoegen.

Recept: gevulde tzatziki

Tzatziki, een zachte yoghurtkaas, is oorspronkelijk een voorgerecht dat gemaakt is van yoghurt, knoflook, kruiden en komkommer. Tzatziki is afkomstig uit de Griekse keuken. De Turkse variant heet cacık. Het wordt als dipsaus bij salade en brood gegeten.

Onderstaand recept is een uitgebreide variant hierop, te eten als salade.

Ingrediënten

300 gram yofu
100 gram peultjes, liefst vers
100 gram (na het doppen) doperwten, liefst vers
100 gram (na het doppen) jonge tuinbonen, liefst vers
1 komkommer
2 tenen knoflook, geperst
het groen van een prei
flinke scheut olijfolie
sap van halve limoen of citroen
zout
peper
dille

Bereiding

De yofu in een ruime schaal doen en goed roeren tot een gladde saus verkregen wordt.
De komkommer schillen en raspen op een fijne rasp. Dit inclusief het vrijgekomen vocht door de yofu roeren.

De peultjes, doperwten en tuinbonen als ze vers zijn, een paar minuten blancheren of stomen. Doperwtjes en tuinbonen uit een potje kunnen zo door de saus.

Het groen van de prei wassen, in de lengte in repen snijden en deze vervolgens heel fijn snijden.

Alles voorzichtig door elkaar mengen.

Serveersuggestie

Opdienen met, in de schil, in olijfolie gebakken (nieuwe) aardappels.

Voor een dikkere saus de yofu een paar uur uit laten lekken in een theedoek in een vergiet.