Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zoete aardappelen uit de oven met omega humus

Houmous

Een recept uit het boek Eten als medicijn van Dale Pinnock

Ingrediënten voor 2 personen

 - 2 middelgrote zoete aardappelen
- 1 blik van 400 gram kikkererwten, uitgelekt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 eetlepels lijnzaadolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- sap van 1/2 citroen
- handvol verse peterselie of koriander, grofgehakt (desgewenst)
- zeezout en zwarte peper

Bereiding

Verhit de oven tot 200 graden. Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en zet ze 40 minuten in de oven tot ze zacht aanvoelen als je er in knijpt.

Doe intussen de kikkererwten met sesamzaadjes, lijnzaadolie, knoflook en citroensap in een blender of keukenmachine, voeg naar smaak peper en zout toe en hak het tot een gladde humus.

Snijd de gare aardappelen in de lengte doormidden en schep er een flinke klodder van de humus op. strooi er eventueel de kruiden op en zet meteen op tafel.

Recept: gevulde tzatziki

Tzatziki, een zachte yoghurtkaas, is oorspronkelijk een voorgerecht dat gemaakt is van yoghurt, knoflook, kruiden en komkommer. Tzatziki is afkomstig uit de Griekse keuken. De Turkse variant heet cacık. Het wordt als dipsaus bij salade en brood gegeten.

Onderstaand recept is een uitgebreide variant hierop, te eten als salade.

Ingrediënten

300 gram yofu
100 gram peultjes, liefst vers
100 gram (na het doppen) doperwten, liefst vers
100 gram (na het doppen) jonge tuinbonen, liefst vers
1 komkommer
2 tenen knoflook, geperst
het groen van een prei
flinke scheut olijfolie
sap van halve limoen of citroen
zout
peper
dille

Bereiding

De yofu in een ruime schaal doen en goed roeren tot een gladde saus verkregen wordt.
De komkommer schillen en raspen op een fijne rasp. Dit inclusief het vrijgekomen vocht door de yofu roeren.

De peultjes, doperwten en tuinbonen als ze vers zijn, een paar minuten blancheren of stomen. Doperwtjes en tuinbonen uit een potje kunnen zo door de saus.

Het groen van de prei wassen, in de lengte in repen snijden en deze vervolgens heel fijn snijden.

Alles voorzichtig door elkaar mengen.

Serveersuggestie

Opdienen met, in de schil, in olijfolie gebakken (nieuwe) aardappels.

Voor een dikkere saus de yofu een paar uur uit laten lekken in een theedoek in een vergiet.