Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasaus

Aubergine

Ingrediënten

aubergine
olijfolie
ui
paprika
paprikapoeder
oregano
cayennepeper
basilicum
tomatenpuree
knoflook
gistvlokken
water

Bereiding

Begin met de aubergine te schillen en in stukjes of plakjes te snijden. Meteen daarna bakken in (veel) olijfolie op hoog vuur. Daarna ui, paprika, knoflook en alle kruiden behalve de basilicum toevoegen.

Vuur hoog houden en blijven roeren. Ongeveer 10 minuten. Dan water, tomatenpuree en gistvlokken toevoegen.

Een half uur op een laag vuur laten pruttelen. Af en toe doorroeren. Op het allerlaatst de basilicum erdoor roeren.

Recept: gierst met aubergine

aubergine (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

water
bouillon
bonenkruid
gierst

olie
aubergine
ui
cherry-tomaatjes
peper
zout
paprikapoeder
chilipoeder
ketchup
sambal
tofu-tomaatsmeersel

Bereiding

De gierst opzetten met ongeveer 2 keer zoveel water als gierst. Als je eerst het water met de bouillon en het bonenkruid aan de kook laat komen voor je de gierst erbij doet, wordt het minder kleverig. Even laten koken en dan op een zo laag mogelijk vuurtje zetten. Of in een hooikist (bed), tot het gaar is.

De aubergine in blokjes snijden. Genoeg (veel) olie in de pan heet laten worden. De aubergineblokjes erbij doen. Lekker bruin laten worden aan alle kanten tot ze zacht zijn maar niet sponzig.

Dan de in ringen gesneden ui toevoegen. De kruiden, sambal en ketchup en de tomaatjes mee laten bakken.

Een grote schep van het tofu-tomaatsmeersel door de groenten roeren en mee laten bakken.

Als de gierst gaar is deze op een bord scheppen. De rest ernaast leggen.