Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: curry van pastinaak en wortel

Kokos

Ingrediënten (voor ongeveer 3 porties)

- 3 middelgrote pastinaken
- 150 gram winterwortel
- 2 eetlepels olie
- 2/3 theelepel zwart mosterdzaad
- koriander naar smaak
- kopje water
- 1/2 kopje sojaroom
- kaneel naar smaak
- theelepel kerrie
- geraspte kokos

Bereiding

Borstel de pastinaken en wortels schoon en snijd ze in blokjes.

Verhit de olie en doe hier de mosterdzaadjes bij. Als ze beginnen te springen de groenten en een beetje van het water toevoegen. Roeren en ongeveer een kwartier laten pruttelen op een laag vuur, af en toe kijken of het niet droogkookt, dan extra water toevoegen.

Hierna de sojaroom, nog wat water en de rest van de specerijen toevoegen. Nog ongeveer 5 minuten laten pruttelen.

Serveersuggestie

Garneren met kokos en verse koriander en opdienen met rijst of gerst.

Recept: gierst met pompoenschotel

pompoen1

Ingrediënten

gierst

groene pompoen
ui
prei
wortel
knoflook
cashewnoten (het liefst ongezouten en ongebrand)
bouillon
kerrie
currypasta (naar eigen smaak pittig of minder pittig)
koriander (gedroogd)
olie

Bereiding

De gierst aan de kook brengen met ruim twee keer zoveel water met bouillon. Na tien minuten koken wegzetten in hooikist of bed.

Groene pompoen schillen en in stukken snijden, ongeveer een vierkante cm, het luistert niet heel erg nauw. Opzetten met niet te veel water. De bedoeling is dat al het water verdwenen is op het moment dat de pompoen heel zacht is geworden. Eventueel tijdens het koken water toevoegen. Bouillon, kerry, koriander en currypasta meekoken. Af en toe roeren zodat alle stukken pompoen regelmatig onder water komen te staan en alles gelijktijdig gaart.

In een bakpan olie doen en vrijwel meteen de kleingesneden ui, prei en wortel toevoegen. Iets later de knoflook erbij. Het vuur laag laten en onder af en toe omscheppen in ongeveer een kwartier gaar laten worden zonder het echt te bakken, eventueel wat vocht toevoegen als het te hard gaat. Op het laatst de gehakte cashewnoten erbij.

Tenslotte de supergare, uit elkaar vallende, pompoenprut hierbij doen en alles goed door elkaar roeren. De gierst uit bed halen en alles opdienen.