Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pesto

Zevenblad1

Ingrediënten

voor de pesto:
zevenblad, rucola en/of basilicum
olijfolie
pijnboompitjes
gistvlokken
knoflook
peper
zout

voor de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders):
pasta
ui
knoflook
olijfolie
olijven

Bereiding

Pesto: meng alle ingrediënten in een vijzel of maal alles fijn met een staafmixer.

Kook de pasta beetgaar. Afspoelen onder koud water en uit laten lekken.
In een bakpan of wok de olie langzaam verwarmen. Meteen al de fijngesneden ui en knoflook meebakken, pas op dat de knoflook niet te bruin wordt. Als de uien mooi glazig zijn de pasta erbij bakken. Pesto en gehalveerde olijven (zonder de pitten) erdoor roeren en opdienen.

Serveersuggestie

Lekker met een frisse groene salade, van onkruid (boerenwormkruid, zuring, melde, zevenblad etc.) uit eigen tuin ofzo.

Recept: gomasio

categorieën: producten

gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.