Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwten-broccoli-stoofpot

Gedroogde tomaten

Ingrediënten voor twee personen

- 100 gram kikkererwten (gedroogd)
- 400 gram broccoli
- olie
- 1 ui
- 8 gedroogde tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht en kook ze vervolgens in schoon water 1 1/2 uur of tot ze gaar zijn. Dit is afhankelijk van de ouderdom van de peulvruchten.
Week de gedroogde tomaten een paar uur, dit weekwater niet weggooien.

In een hoge bakpan de olie gieten en meteen de ui erbij doen. Langzaam laten garen.
De broccoli inclusief de (geschilde) steel in stukjes, roosjes, toevoegen. Het vuur niet te hoog zetten.
Na een paar minuten rest van de ingrediënten toevoegen. Ook het weekwater van de tomaten en eventueel nog een scheutje water.

Dit even goed heet laten worden en daarna op een laag vuur nog ongeveer 15 minuten laten sudderen.

Serveersuggestie

Als je behoefte hebt aan een graan erbij is bulghur, gierst of cous cous een goede combinatie.
Ook erg lekker hierbij is een yofuknoflooksaus.

Recept: gomasio

categorieën: producten

gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.