Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kruudmoes

Zevenblad

Ook wel kruidmoes of kruutmoes genoemd.

Volgens de wikipedia is kruudmoes (op de Veluwe meestal: kruutmoes) een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, rozijnen en veel verse kruiden. De kruudmoes heeft zijn naam te danken aan de 'kruud' oftewel 'gort'. Vroeger werd het veel gebruikt om de hardwerkende mannen op het land van een goede, stevige en voedende pap te voorzien.

Volgens Van Dale komt de naam echter gewoon van kruidmoes, en is het gekruide karnemelkse gort met rozijnen, rookworst en spek. Deze naamsverklaring lijkt mij veel logischer.

Het is in ieder geval een stevige, hartige pap met gerst of gort en verse kruiden.
Gort is gerst waarvan het buitenste vlies is verwijderd; parelgort wordt van hele fijne gerst gemaakt waarvan niet alleen het buitenste vlies maar ook het grootste deel van de zemelen en kiemen is verwijderd.

Ingrediënten

gerst of gort
bouillon
water
rozijnen of krenten
gedroogde abrikozen
walnoten
rode ui
veel jonge verse kruiden zoals brandnetel, zevenblad, boerenwormkruid, zuring en pimpernel
naar smaak peper en zout

Bereiding

De gerst of gort een nachtje weken, afgieten en aan de kook brengen met vers water en bouillon. Ongeveer een uur of tot het bijna gaar is laten koken, en dan de rozijnen en de in stukjes gesneden abrikozen nog ongeveer een kwartier mee laten koken.

De pan van het vuur halen, en dan pas de in stukjes gebroken walnoten en de kleingesneden ui en verse kruiden toevoegen.

Op het bord kan iedereen naar smaak zout en peper toevoegen.

Serveersuggestie

Mensen die meer van zoet houden kunnen nog stroop of siroop toevoegen.

Recept: green Smoothie

greensmoothie_begin green_smoothie2

Om een hele boel groen blad, en de daarbij behorende hoge dosis mineralen en vitaminen, binnen te krijgen kan het handig en lekker zijn om een Green Smoothie te maken.
Niet alleen kan je zo een grote hoeveelheid binnenkrijgen, ook helpt het blenderen om de vezels te breken en zo de vertering te vergemakkelijken.
Victoria Boutenko gebruikt de Green Smoothies om een tekort aan mineralen aan te vullen. Volgens haar kan het zelfs helpen tegen grijze haren.

Onderstaand recept is een eenvoudig basisrecept. Variëren hierop wordt uiteraard aangemoedigd. Alles kan en mag.
De bananen maken de smoothie zacht, zoet en romig.

Ingrediënten voor 1 persoon

- 1 banaan
- 1 appel of peer
- zo veel mogelijk groene blaadjes, afhankelijk van het seizoen kunnen dat bijvoorbeeld veldsla, rucola, paardebloem, brandnetel, waterkers, krop- en andere sla of spinazieblaadjes zijn
- kopje water of iets meer als het niet goed mengt

Naar keuze kan er nog van alles aan toegevoegd worden
- het blad van bloemkool, zonder de nerven
- selderiestengel
- komkommer
- avocado
- verse gember
- allerlei kruiden

Bereiding

Doe alles in een goede blender en mix tot het een mooi groen soepje is. Dit duurt hooguit een minuutje.