Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: houmous

Houmous

Synoniemen: hummus, humus.

Een soort paté van kikkererwten. Overige ingrediënten zijn in ieder geval: tahin, citroensap, olijfolie, (soms verse koriander) en (vaak) knoflook. Het wordt vaak gegeten met pitabroodjes en salade, maar het is ook geschikt als dipsaus, als broodbeleg en als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Houmous wordt veel gegeten in de keukens uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika maar tegenwoordig is het bij ons (West-Europa) ook steeds bekender.

Het is kant-en-klaar te koop van onder andere de (biologische) merken: Florentin, Johannesmolen en Lima.

Ingrediënten

kikkererwten (een nacht weken en daarna nog ongeveer anderhalf uur koken. Hoe ouder ze zijn hoe langer ze moetn koken. Proef er af en toe eentje om te kijken of ze al gaar zijn. Of koop een potje.)
olijfolie
tahin
knoflook
zout
iets zuurs zoals citroensap of een klein scheutje azijn
sojaroom of tomatenpuree (twee varianten, ieder met een eigen smaak)

Bereiding

Gooi alles in de keukenmachine. Malen tot een gladde massa onstaan is. Af en toe proeven of er nog iets aan de smaak gedaan moet worden, meer zout of zuur. Pas op je vingers.
Trouwens, voor iedereen zonder zo'n geweldig apparaat, kleine hoeveelheden kunnen ook met de hand en een vork geprakt worden. Ik heb het ook vaak met de staafmixer gedaan, maar die hebben bij mij de neiging om te gaan roken, en dan doen ze het vaak niet meer.

Ook voor dit recept geldt: gooi erbij wat je lekker lijkt, laat weg wat je vies lijkt. Experimenteer.
Suggesties: kruiden als (verse of gedroogde) koriander, bieslook, selderij, munt, peper en dergelijke. Gedroogde tomaatjes en wat je verder zoal lekker lijkt.

Recept: green Smoothie

greensmoothie_begin green_smoothie2

Om een hele boel groen blad, en de daarbij behorende hoge dosis mineralen en vitaminen, binnen te krijgen kan het handig en lekker zijn om een Green Smoothie te maken.
Niet alleen kan je zo een grote hoeveelheid binnenkrijgen, ook helpt het blenderen om de vezels te breken en zo de vertering te vergemakkelijken.
Victoria Boutenko gebruikt de Green Smoothies om een tekort aan mineralen aan te vullen. Volgens haar kan het zelfs helpen tegen grijze haren.

Onderstaand recept is een eenvoudig basisrecept. Variëren hierop wordt uiteraard aangemoedigd. Alles kan en mag.
De bananen maken de smoothie zacht, zoet en romig.

Ingrediënten voor 1 persoon

- 1 banaan
- 1 appel of peer
- zo veel mogelijk groene blaadjes, afhankelijk van het seizoen kunnen dat bijvoorbeeld veldsla, rucola, paardebloem, brandnetel, waterkers, krop- en andere sla of spinazieblaadjes zijn
- kopje water of iets meer als het niet goed mengt

Naar keuze kan er nog van alles aan toegevoegd worden
- het blad van bloemkool, zonder de nerven
- selderiestengel
- komkommer
- avocado
- verse gember
- allerlei kruiden

Bereiding

Doe alles in een goede blender en mix tot het een mooi groen soepje is. Dit duurt hooguit een minuutje.