Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met aubergine

Aubergine

Ingrediënten

water
bouillon
bonenkruid
gierst

olie
aubergine
ui
cherry-tomaatjes
peper
zout
paprikapoeder
chilipoeder
ketchup
sambal
tofu-tomaatsmeersel

Bereiding

De gierst opzetten met ongeveer 2 keer zoveel water als gierst. Als je eerst het water met de bouillon en het bonenkruid aan de kook laat komen voor je de gierst erbij doet, wordt het minder kleverig. Even laten koken en dan op een zo laag mogelijk vuurtje zetten. Of in een hooikist (bed), tot het gaar is.

De aubergine in blokjes snijden. Genoeg (veel) olie in de pan heet laten worden. De aubergineblokjes erbij doen. Lekker bruin laten worden aan alle kanten tot ze zacht zijn maar niet sponzig.

Dan de in ringen gesneden ui toevoegen. De kruiden, sambal en ketchup en de tomaatjes mee laten bakken.

Een grote schep van het tofu-tomaatsmeersel door de groenten roeren en mee laten bakken.

Als de gierst gaar is deze op een bord scheppen. De rest ernaast leggen.

Recept: groene kool met pompoenstamppot

groenekool

Stamppot hoeft niet per se van aardappels gemaakt te worden. Je kan in plaats hiervan ook bijvoorbeeld pastinaak of pompoen nemen.

Ingrediënten

pompoen
bouillon
groene kool
een scheutje sojamelk
olie
zout

olie
ui
prei
juspoeder
ketchup
water

Bereiding

Groene pompoen schillen, oranje pompoen alleen als dat nodig is. De groene pompoen is over het algemeen zoeter dan de oranje. In stukjes snijden en opzetten in water met een bouillonblokje. De groene kool zo klein mogelijk gesneden erbij doen. Pompoen is over het algemeen iets eerder gaar dan aardappel. Je kan het op dezelfde manier testen door er met een vork in te prikken.

In een bakpan de olie verhitten. Ui en prei zachtjes bakken. Als het zacht en gaar is de ketchup, het juspoeder en water toevoegen. Eventueel nog kruiden toevoegen. Roeren tot een mooie jus ontstaan is.

Als de pompoen gaar is afgieten. Olie, sojamelk en zout toevoegen. Stampen.