Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelcake geglazuurd

Ingrediënten cake

- 1 kop geraspte wortel
- 3/4 kop rozijnen
- theelepel koekkruiden
- theelepel zout
- 2 eetlepels margarine
- 3/4 kop rijstemoutstroop
- 1 1/4 kop water
- 1 1/2 kop gebuild meel
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1/2 kop fijngehakte walnoten

Ingrediënten glazuur

- 100 gram ongebrande cashewnoten
- flinke scheut ahornsiroop
- scheutje sojamelk
- beetje agavesiroop

Bereiding cake

Kook de wortels, rozijnen, kruiden, margarine en de rijstemoutstroop in het water gedurende 10 minuten. Van het vuur halen en eventueel even af laten koelen. Dan het meel, het zuiveringszout en de walnoten erdoor roeren.

Verwarm de oven voor tot 150 graden.

Giet de massa in een ingevet cake- of bakblik.

Ongeveer 45 minuten bakken in de oven. Er in prikken met een vork om te zien of de cake gaar is. De vork hoeft niet brandschoon te zijn als die eruit komt. De cake blijft redelijk vochtig.

Bereiding glazuur

In een keukenmachine de noten zo fijn mogelijk malen. Dan de overige ingrediënten erdoor mixen. Het moet een stevige smeerbare massa worden.

Finishing touch

Als de cake afgekoeld is de glazuur eroverheen smeren.

Serveersuggestie

Echte lekkerbekken kunnen bij de cake (soja)-slagroom en/of (soja)-vanillevla serveren.

Recept: groene pompoen met gebakken sojabrokjes

Ingrediënten

groene pompoen
prei
rozijnen
cashewnoten, ongezouten, ongeroosterd
olijfolie
santen (kokos)
knoflook
kerrie
kaneel
Thaise of Indiase kruiden, of een ander oosters kruidenmengsel
water

sojabrokjes
paprikapoeder
kerrie
buillonblokje of -poeder
ketchup
shoyu
ui

Bereiding

De pompoen schillen en in blokjes van plusminus een vierkante cm of iets groter hakken.

In een braad- of andere hoge pan met dikke bodem de olijfolie doen. De blokjes pompoen erbij. Even aanbraden met kaneel, kerrie, kruidenmengsel. Daarna de rozijnen, de in ringetjes gesneden prei, cashewnootjes, santen en knoflook erbij doen.
Een beetje water toevoegen. Roeren. Genoeg water toevoegen, zodat het allemaal lekker kan sudderen. Tot de pompoen boterzacht is. Intussen blijven roeren en eventueel water toevoegen. Dit duurt ongeveer een minuut of 20, afhankelijk van de grootte van de pompoenblokjes.

De sojabrokjes koken in water met shoyu, ketchup en de kruiden, ongeveer 20 minuten. Tot al het vocht opgenomen is. Daarna de ui bakken in olie, de brokjes erbij doen. Op een hoog vuur bakken tot ze lekker knapperig zijn. Dit gaat vrij snel. Blijf erbij!