Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoencurry

Zapallito pompoen

Ingrediënten

- pompoen, in stukjes
- sperziebonen, gebroken
- broccoli, in roosjes en het steeltje in stukjes
- ui
- prei, in ringetjes
- wortel
- kerrie,
- koriander
- kurkuma
- knoflook
- kokosmelk

Bereiding

De pompoen, boontjes en broccoli ongeveer 10 minuten koken tot ze net niet helemaal gaar zijn. In een andere pan de ui, prei en wortel in de olie bakken.
Na ongeveer 10 minuten de kruiden en knoflook erbij. Dan de afgegoten groenten en de kokosmelk toevoegen. Ongeveer een kwartier laten sudderen. Als het te droog lijkt te worden meer kokosmelk of water toevoegen. Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen.

Recept: groene pompoen met gebakken sojabrokjes

Ingrediënten

groene pompoen
prei
rozijnen
cashewnoten, ongezouten, ongeroosterd
olijfolie
santen (kokos)
knoflook
kerrie
kaneel
Thaise of Indiase kruiden, of een ander oosters kruidenmengsel
water

sojabrokjes
paprikapoeder
kerrie
buillonblokje of -poeder
ketchup
shoyu
ui

Bereiding

De pompoen schillen en in blokjes van plusminus een vierkante cm of iets groter hakken.

In een braad- of andere hoge pan met dikke bodem de olijfolie doen. De blokjes pompoen erbij. Even aanbraden met kaneel, kerrie, kruidenmengsel. Daarna de rozijnen, de in ringetjes gesneden prei, cashewnootjes, santen en knoflook erbij doen.
Een beetje water toevoegen. Roeren. Genoeg water toevoegen, zodat het allemaal lekker kan sudderen. Tot de pompoen boterzacht is. Intussen blijven roeren en eventueel water toevoegen. Dit duurt ongeveer een minuut of 20, afhankelijk van de grootte van de pompoenblokjes.

De sojabrokjes koken in water met shoyu, ketchup en de kruiden, ongeveer 20 minuten. Tot al het vocht opgenomen is. Daarna de ui bakken in olie, de brokjes erbij doen. Op een hoog vuur bakken tot ze lekker knapperig zijn. Dit gaat vrij snel. Blijf erbij!