Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kokos-citroen-taart

Citroen

Ingrediënten

1 pakje moutbiscuit (200 gram)
150 gram plantaardige margarine
1 pakje sojavanillevla (½ liter)
1 blikje kokosmelk (400 ml)
1 zakje agar-agar
citroenrasp van 2 citroenen

Bereiding

Verkruimel de moutbiscuit en smelt de margarine. Meng de biscuitkruimels door de margarine en stort in een springvorm. Goed aanduwen en laten afkoelen.

Meng de vanillevla, kokosmelk, citroenrasp en agar-agar met de staafmixer. Dit mengsel langzaam verhitten in een pan en een paar minuten zachtjes door laten koken. Tijdens het verhitten en koken goed blijven doorroeren.

Over de taartbodem gieten en af laten koelen in de vorm. Twee uur in de koelkast zetten voor serveren.

Recept: harira

Harira is een van oorsprong Marokkaanse soep die traditioneel gegeten wordt om het vasten te breken tijdens de ramadan. Er is geen standaardrecept van omdat iedereen die deze soep maakt dat op haar eigen manier doet.
Kies uit de lijst ingrediënten wat je lekker vindt en wat je in huis hebt, maar wees niet bang om ook eens iets nieuws te proberen.

Ingrediënten

kikkererwten
witte bonen
bonekruid
bouillon

olijfolie
rode uien
knoflook
gemalen gember
zwarte peper
kurkuma
chilipoeder
paprikapoeder
gemalen koriander
kaneel

aardappelen
pompoen
wortel
bleekselderij
dupuis linzen
vermicelli

Bereiding

Je kan witte bonen en kikkererwten uit een potje gebruiken, maar ik vind het lekkerder om de gedroogde variant te nemen omdat ik op die manier al een heerlijke bouillon kan trekken tijdens het koken van de bonen en erwten.
Week ze eerst een nacht in ruim water. Giet dat water vervolgens weg en zet de peulvruchten met vers water, bonekruid en voldoende bouillon-(blokjes of -poeder) op het vuur. Voeg hele stengels inclusief het blad van de bleekselderij toe, deze kan je er na een uur of zo weer uitvissen, ze hebben dan hun smaak achtergelaten.

Als de peulvruchten op staan, in een grote pan met dikke bodem olijfolie gieten. Hierin de kleingesneden uien zacht laten worden. De knoflook toevoegen.
Daarna de gemalen gember, zwarte peper, kurkuma, chilipoeder, paprikapoeder, gemalen koriander en kaneel toevoegen. Goed doorroeren om aanbranden te voorkomen.
Voeg nu de in stukjes gesneden aardappelen, pompoen, wortel, bleekselderij en de linzen toe. Even goed roeren en dan de gekookte peulvruchten met het kookvocht erbij doen. Het vuur laag zetten en alles nog ongeveer 45 minuten doorkoken. Voeg eventueel meer water toe.
Tien minuten voor de soep klaar is de vermicelli toevoegen.

Serveersuggestie

Soldaatjes erbij: boterhammen (het liefst een paar dagen oud, en zuurdesem voor de liefhebbers) in reepjes snijden en in een hete koekepan in olijfolie bakken tot ze aan beide zijden lekker krokant zijn.