Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastinaaksoep met gember en sinaasappel

Gember

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- 2 theelepels korianderzaad (ketoembar)
- ongeveer 600 ml groentebouillon
- ongeveer 5 cm gemberwortel, eventueel geschild en geraspt
- 600 gram pastinaak, in plakjes of blokjes
- sap van 3 sinaasappels
- 125 ml sojaroom (soja cuisine)
- naar smaak zout en peper
- schil van 1 sinaasappel, geraspt

Bereiding

Bak de ui in de olie ongeveer 3 minuten op een laag vuur en voeg hierna de knoflook en ketoembar toe. Bak nog een paar minuten.

Voeg de bouillon, de pastinaak en de gember toe en breng aan de kook. Kook totdat de pastinaak zacht is (ongeveer 8 minuten).

Pureer de soep en roer er dan de sinaasappelsap en soja cuisine door.

Breng nog even aan de kook en maak af met zout en peper. Bestrooi met de sinaasappelschilletjes.

Recept: haver-gerst-schotel

graan

Afwisseling van voedingsmiddelen is heel belangrijk. Te veel van hetzelfde kan er toe leiden dat mensen overgevoelig worden voor die producten. In onze streken is tarwe de meest gegeten graansoort, het zit niet alleen in vrijwel al het brood maar ook in pasta, pizza's en gebak. Te veel van een bepaald voedingsmiddel kan echter leiden tot voedselintoleranties en -allergieën. Vaker een ander graan eten is dus beter.

Ingrediënten

haver
gerst
bonekruid
ao nori
ui
kerrie
olie
appel
hazelnoten
rozijnen
zout naar smaak

Bereiding

Was, week en kook de granen volgens de aanwijzingen (weken en koken van granen). Kook ze met bonekruid en ao nori om de vertering te bevorderen.

De ui in ringen snijden en fruiten met de kerrie in de olie.
De appel wassen en in stukjes snijden. Deze bij de ui in de pan doen, net als de in stukjes gesneden of gehakte hazelnoten en de rozijnen.

Met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten laten smoren en dan de granen toevoegen. Doorroeren en eventueel zout toevoegen.

Serveersuggestie

Opdienen met gebakken groenten en een spitskoolsalade.