Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastinaaksoep met gember en sinaasappel

Gember

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- 2 theelepels korianderzaad (ketoembar)
- ongeveer 600 ml groentebouillon
- ongeveer 5 cm gemberwortel, eventueel geschild en geraspt
- 600 gram pastinaak, in plakjes of blokjes
- sap van 3 sinaasappels
- 125 ml sojaroom (soja cuisine)
- naar smaak zout en peper
- schil van 1 sinaasappel, geraspt

Bereiding

Bak de ui in de olie ongeveer 3 minuten op een laag vuur en voeg hierna de knoflook en ketoembar toe. Bak nog een paar minuten.

Voeg de bouillon, de pastinaak en de gember toe en breng aan de kook. Kook totdat de pastinaak zacht is (ongeveer 8 minuten).

Pureer de soep en roer er dan de sinaasappelsap en soja cuisine door.

Breng nog even aan de kook en maak af met zout en peper. Bestrooi met de sinaasappelschilletjes.

Recept: herfsttoetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 8 speculaasjes
- 1 rijpe peer, doyenne de comice
- 1 pakje sojaslagroom
- scheutje ahornsiroop

Bereiding

Het pakje slagroom ongeopend een uur in de koelkast of, met koud weer, buiten zetten.

De speculaasjes verkruimelen.

De peer schillen en in kleine blokjes snijden.

Meng alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, met elkaar in een schaal en zet dit nog minimaal een uur in de koelkast.

Hierna kan je er bolletjes van scheppen en deze opdienen met ahornsiroop eroverheen gegoten.