Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwtensalade

Rozemarijn

Ingrediënten

- kikkererwten, geweekt en gekookt of kant en klaar uit een potje
- rode paprika
- walnoten
- sjalotjes

- rozemarijn, goed fijngestampt in een vijzel
- mais- of rijstemoutstroop
- balsamico-azijn
- olijfolie
- cayennepeper

Bereiding

De walnoten in stukjes breken en licht roosteren.

Meng de kikkererwten met de zeer klein gesneden sjalotjes en de in stukken gesneden paprika en walnoten. De kikkererwten moeten goed afgekoeld zijn, anders trekt de dressing erin terwijl deze erop moet blijven liggen.

Maak de dressing door de rest van de ingrediënten te mengen en roer de erwten en dressing pas vlak voor het opdienen door elkaar.

Recept: herfsttoetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 8 speculaasjes
- 1 rijpe peer, doyenne de comice
- 1 pakje sojaslagroom
- scheutje ahornsiroop

Bereiding

Het pakje slagroom ongeopend een uur in de koelkast of, met koud weer, buiten zetten.

De speculaasjes verkruimelen.

De peer schillen en in kleine blokjes snijden.

Meng alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, met elkaar in een schaal en zet dit nog minimaal een uur in de koelkast.

Hierna kan je er bolletjes van scheppen en deze opdienen met ahornsiroop eroverheen gegoten.