Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: linzensoep

Rode linzen1

Een lekker doch eenvoudig soepje, naar eigen inzichten en voorraden uit te breiden of in te korten.

Ingrediënten

rode linzen
bouillonblokje of -poeder
water

olijfolie
ui
rode paprika
knolselderij
prei
wortel
knoflook
kaneel
kerrie
paprikaoeder
chilipoeder
ketchup

Bereiding

In een pan de linzen opzetten met het water en de bouillon.

In een andere pan de olijfolie warm laten worden. De kleingeneden groenten toevoegen. Beetje bakken, daarna de knoflook erbij en de kruiden. Alles lekker even laten bakken.

De inhoud van de andere pan erbij doen als de linzen zo goed als gaar zijn. Ketchup toevoegen en nog een minuut of 10 doorkoken.

Recept: hopscheuten als asperges

hop

Hop (Humulus lupulus) is een inheemse, meerjarige, klimplant die in het wild voorkomt maar ook gebruikt wordt in tuinen. Hop is vooral bekend van zijn toepassing bij het brouwen van bier. Je kan echter ook delen van deze plant eten. Bijvoorbeeld de jonge scheuten en bladeren. Doe dit het liefst voor mei.

De jonge hopscheuten kunnen bereid worden als asperges.

Bereiding

Knip scheuten tot een lengte van ongeveer 15 cm. Verwijder hiervan de grote bladeren, laat de hele kleintjes gewoon zitten.
Week de scheuten ongeveer een uur in zout water waarna je ze nog even in kokend water legt.

Doe er verder hetzelfde mee als met asperges.