Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hopscheuten als asperges

Hop

Hop (Humulus lupulus) is een inheemse, meerjarige, klimplant die in het wild voorkomt maar ook gebruikt wordt in tuinen. Hop is vooral bekend van zijn toepassing bij het brouwen van bier. Je kan echter ook delen van deze plant eten. Bijvoorbeeld de jonge scheuten en bladeren. Doe dit het liefst voor mei.

De jonge hopscheuten kunnen bereid worden als asperges.

Bereiding

Knip scheuten tot een lengte van ongeveer 15 cm. Verwijder hiervan de grote bladeren, laat de hele kleintjes gewoon zitten.
Week de scheuten ongeveer een uur in zout water waarna je ze nog even in kokend water legt.

Doe er verder hetzelfde mee als met asperges.

Recept: houmous

categorieën: producten

houmous

Synoniemen: hummus, humus.

Een soort paté van kikkererwten. Overige ingrediënten zijn in ieder geval: tahin, citroensap, olijfolie, (soms verse koriander) en (vaak) knoflook. Het wordt vaak gegeten met pitabroodjes en salade, maar het is ook geschikt als dipsaus, als broodbeleg en als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Houmous wordt veel gegeten in de keukens uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika maar tegenwoordig is het bij ons (West-Europa) ook steeds bekender.

Het is kant-en-klaar te koop van onder andere de (biologische) merken: Florentin, Johannesmolen en Lima.

Ingrediënten

kikkererwten (een nacht weken en daarna nog ongeveer anderhalf uur koken. Hoe ouder ze zijn hoe langer ze moetn koken. Proef er af en toe eentje om te kijken of ze al gaar zijn. Of koop een potje.)
olijfolie
tahin
knoflook
zout
iets zuurs zoals citroensap of een klein scheutje azijn
sojaroom of tomatenpuree (twee varianten, ieder met een eigen smaak)

Bereiding

Gooi alles in de keukenmachine. Malen tot een gladde massa onstaan is. Af en toe proeven of er nog iets aan de smaak gedaan moet worden, meer zout of zuur. Pas op je vingers.
Trouwens, voor iedereen zonder zo'n geweldig apparaat, kleine hoeveelheden kunnen ook met de hand en een vork geprakt worden. Ik heb het ook vaak met de staafmixer gedaan, maar die hebben bij mij de neiging om te gaan roken, en dan doen ze het vaak niet meer.

Ook voor dit recept geldt: gooi erbij wat je lekker lijkt, laat weg wat je vies lijkt. Experimenteer.
Suggesties: kruiden als (verse of gedroogde) koriander, bieslook, selderij, munt, peper en dergelijke. Gedroogde tomaatjes en wat je verder zoal lekker lijkt.