Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

Recept: Indiase bietensalade

indiase_bietensalade

Ingrediënten

- 1 potje rode bieten (demeter)
- halve komkommer, gesneden in blokjes
- 2 tomaten, gesneden in partjes
- groene peper (naar wens)
- 1 tl geraspte kokos
- 3 el (soja)yoghurt
- handje geroosterde pinda’s of evt andere noten
- verse korianderblaadjes
- komijnzaadjes

Bereiding

Rooster de komijnzaadjes in een pan met een beetje olie en laat het even afkoelen.

Roer de bieten, komkommer, tomaten, (soja)yoghurt en wat geraspte kokos door elkaar.

Doe in een vijzel de komijnzaadjes, pinda’s en eventueel nog de groene peper.
Maal het wat fijner en strooi het door de bietensalade.

Roer alles door elkaar en  garneer de salade met korianderblaadjes.