Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bloemkoolcurry

Gember

Een recept van Andy McDonald, de tv-kok van wijlen omroep Llink.

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 el olie  
- grote bloemkool, in roosjes
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 g verse gemberwortel, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 2 aardappels, geschild, in blokjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl chilipoeder of cayennepeper
- 1 tl kurkuma
- eventueel 1 tl garam masala (curry specerijenmengsel, kant-en-klaar te koop)
- 1 blik kokosmelk
- zout
- peper
- 200 gram basmatirijst

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes ± 5 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ± 10 minuten op middelhoog vuur. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan 1 minuut.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met 2 el olie, voeg de uien, knoflook en gember toe, en bak zachtjes 10 minuten. Voeg nu het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, kurkuma en evt. de garam masala toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en kokosmelk toe.

Breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met basmatirijst.

Recept: Indiase bietensalade

indiase_bietensalade

Ingrediënten

- 1 potje rode bieten (demeter)
- halve komkommer, gesneden in blokjes
- 2 tomaten, gesneden in partjes
- groene peper (naar wens)
- 1 tl geraspte kokos
- 3 el (soja)yoghurt
- handje geroosterde pinda’s of evt andere noten
- verse korianderblaadjes
- komijnzaadjes

Bereiding

Rooster de komijnzaadjes in een pan met een beetje olie en laat het even afkoelen.

Roer de bieten, komkommer, tomaten, (soja)yoghurt en wat geraspte kokos door elkaar.

Doe in een vijzel de komijnzaadjes, pinda’s en eventueel nog de groene peper.
Maal het wat fijner en strooi het door de bietensalade.

Roer alles door elkaar en  garneer de salade met korianderblaadjes.