Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met winterpostelein

Knoflook1

Ingrediënten (voor 2 personen)

150 gram pasta naar keuze
250 gram kastanjechampignons (1 bakje)
1 ui
1 teentje knoflook
1/2 potje zongedroogde tomaatjes op olie
20 gram cashewnoten, ongebrand en ongezouten
1 bosje winterpostelein

Bereiding

Snijd de ui in dunne ringen en de champignons doormidden. Knip de tomaatjes in stukjes. Was de winterpostelein. Hak de noten grof.

Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak.

Verwarm de olie uit het potje tomaatjes in een bakpan en bak hier de ui en de champignons in. Daarna de knoflook, de noten en de tomaatjes toevoegen.

Doe de gare en afgegoten pasta bij de groenten in de pan, en dan de postelein erbij. Laat even doorwarmen. Naar smaak peper en zout toevoegen.

Recept: italiaanse aardappelschotel

aardappel (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

olie
ui
aardappels (in blokjes)
boontjes (breek- of sperzie-boontjes)
knoflook
courgette
lavas of selderie (vers)
bonekruid (liefst vers)
Italiaanse of Provencaalse kruidenmix
zwarte-olijventapenade
zout (naar behoefte)
peper (naar behoefte)
water

Bereiding

In een bakpan de olie verwarmen, meteen al de ui in ringen erbij doen en een paar minuten op een laag vuurtje bakken tot de ui glazig wordt.

De aardappels en de overige groenten, ongekookt en in handzame blokjes of schijfjes gesneden, toevoegen. Even, hooguit een paar minuten, bakken op een wat hoger vuur. Blijven roeren en zorgen dat het niet aanbakt.

De knoflook, de kruiden en de tapenade toevoegen.
Een bodempje water erbij. Aan de kook brengen met deksel erop.

Regelmatig kijken of het niet droogkookt, desnoods extra water toevoegen.

Het is klaar als de aardappels gaar zijn.

Serveersuggestie

Lekker met een yofuknoflooksaus.