Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: cashewmelk

Cashewmelk is te gebruiken in plaats van gewone of kokosmelk in bijvoorbeeld pap, smoothies, een curry.

Ingrediënten

100 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten
4 dl water
scheutje diksap

Bereiding

De cashewnoten eerst zo fijn mogelijk malen in een keukenmachine of blender. Daarna het water en de diksap in blender mengen met de gemalen noten.

Recept: kapucijnerschotel

Ingrediënten

kapucijners
bonekruid
bouillonpoeder
ao nori-poeder

ui
prei
knoflook
olie
kerriepoeder
mosterd, liefst een beetje pittige zoals chilimosterd

Bereiding

De gedroogde kapucijners een nacht weken, het weekwater afgieten en weggooien. Ongeveer een uur koken met bonekruid, bouillonpoeder en eventueel ao nori. Even eentje proeven of ie gaar is. Hoe ouder ze zijn, hoe langer je ze moet koken. Als ze gaar zijn de kapucijners afgieten en het kookwater bewaren. Dit kan later eventueel gebruikt worden als de schotel te droog wordt, of als bouillon voor een soepje.

In een zware (stoof)-pan de olie langzaam verhitten. De kleingesneden ui en prei toevoegen. Zachtjes bakken. Als de uien mooi glazig zijn kerriepoeder, knoflook en mosterd erbij doen. Roeren, als het te droog wordt wat bouillon van de kapucijners toevoegen. De kapucijners op het laatst erbij en dan nog een minuut of tien stoven.

Serveersuggestie

Opdienen met bv. rijst en een salade.