Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensoep

Prei

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 middelgrote oranje pompoen
- 1 ui
- 1 prei, wit en groen gescheiden
- 2 kleine of 1 grote wortel
- 1 courgette
- 2 tenen knoflook
- 1 (moes)appel
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes
- theelepel bonenkruid
- scheut olijfolie
- eventueel iets van peulvruchten, linzen, kikkererwten of bonen
- kerrie, koriander
- eventueel peper en zout
- blok rooktofu (real smoked tofu van Viana)

Bereiding

Als de oranje pompoen al een tijdje eerder geplukt is bestaat de kans dat de schil hard en bitter wordt. Dan is het aan te bevelen om de vrucht te schillen.
De pompoen in stukjes snijden en opzetten met water, bouillon en bonenkruid.
Aan de kook laten komen en op een laag vuur laten koken tot de pompoen bijna gaar is. Dit duurt meestal maar een minuut of 10 à 15.
Gas uitzetten en de soep pureren met een staafmixer of een vork. Niet alle blokjes pompoen hoeven vermalen te worden.

Ondertussen in een andere pan de olie verwarmen en daar langzaam de kleingesneden groenten, behalve het groen van de prei, in bakken. De kruiden meebakken.
Als de groenten gaar zijn de pompoensoep hier bij gieten, het fijngesneden groen van de prei en de appel, geschild en in stukjes, toevoegen.
Een minuut of 10 laten koken.

De eventuele peulvruchten moeten al gaar zijn als ze erbij gaan.

De tofu in blokjes snijden en hard bakken. Deze kunnen dan na het opscheppen toegevoegd worden.

Recept: kapucijnerschotel

Ingrediënten

kapucijners
bonekruid
bouillonpoeder
ao nori-poeder

ui
prei
knoflook
olie
kerriepoeder
mosterd, liefst een beetje pittige zoals chilimosterd

Bereiding

De gedroogde kapucijners een nacht weken, het weekwater afgieten en weggooien. Ongeveer een uur koken met bonekruid, bouillonpoeder en eventueel ao nori. Even eentje proeven of ie gaar is. Hoe ouder ze zijn, hoe langer je ze moet koken. Als ze gaar zijn de kapucijners afgieten en het kookwater bewaren. Dit kan later eventueel gebruikt worden als de schotel te droog wordt, of als bouillon voor een soepje.

In een zware (stoof)-pan de olie langzaam verhitten. De kleingesneden ui en prei toevoegen. Zachtjes bakken. Als de uien mooi glazig zijn kerriepoeder, knoflook en mosterd erbij doen. Roeren, als het te droog wordt wat bouillon van de kapucijners toevoegen. De kapucijners op het laatst erbij en dan nog een minuut of tien stoven.

Serveersuggestie

Opdienen met bv. rijst en een salade.