Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: marokkaanse aardappelschotel

Aardappel

(Geïnspireerd op Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten.)

Ingrediënten

olie
ui
aardappels
gepelde tomaten uit blik (uit blik omdat verse tomaten soms een wat zure smaak kunnen geven bij het bakken)
paprikapoeder
kurkuma (veel)
zout
chilipoeder
koriander (vers of poeder)
water

Bereiding

In een bak- of braadpan met dikke bodem de olie langzaam verhitten. De ui, in ringen gesneden, meteen toevoegen en een paar minuten onder af en toe roeren glazig laten worden.
De aardappels in blokjes van ongeveer een vierkante cm of iets groter snijden.

Alle ingrediënten toevoegen. Behalve als je verse koriander gebruikt, die moet pas op het allerlaatst toegevoegd worden.
Aan de kook laten komen en dan het gas laag zetten, het mag zachtjes blijven koken.
Af en toe kijken of het niet droogkookt, in dat geval water toevoegen.

Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn, dit is na ongeveer een half uur of iets minder. In een aardappel prikken om te kijken of het zover is.

Recept: kapucijnerschotel

Ingrediënten

kapucijners
bonekruid
bouillonpoeder
ao nori-poeder

ui
prei
knoflook
olie
kerriepoeder
mosterd, liefst een beetje pittige zoals chilimosterd

Bereiding

De gedroogde kapucijners een nacht weken, het weekwater afgieten en weggooien. Ongeveer een uur koken met bonekruid, bouillonpoeder en eventueel ao nori. Even eentje proeven of ie gaar is. Hoe ouder ze zijn, hoe langer je ze moet koken. Als ze gaar zijn de kapucijners afgieten en het kookwater bewaren. Dit kan later eventueel gebruikt worden als de schotel te droog wordt, of als bouillon voor een soepje.

In een zware (stoof)-pan de olie langzaam verhitten. De kleingesneden ui en prei toevoegen. Zachtjes bakken. Als de uien mooi glazig zijn kerriepoeder, knoflook en mosterd erbij doen. Roeren, als het te droog wordt wat bouillon van de kapucijners toevoegen. De kapucijners op het laatst erbij en dan nog een minuut of tien stoven.

Serveersuggestie

Opdienen met bv. rijst en een salade.