Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerstamppotaardappelsalade

Zevenblad1

Stamppot is niet alleen een lekkere maaltijd in de winter, ook in de lente en zomer kan deze gegeten worden. Vooral bij een groot aanbod van spinazie, raapsteeltjes, postelein, zevenblad, snijbiet, bietenloof of andere groene blaadjes is dit een goed idee.

Als er een restje overblijft en je die liever niet opwarmt - vanwege het voorkomen van nitriet in opnieuw opgewarmde bladgroente - kan je dit de volgende dag koud eten als aardappelsalade.

De hoeveelheden zijn afhankelijk van het restje dat over is.

Ingrediënten

- restje stamppot
- augurken
- bosui
- komkommer
- bospeen
- elke andere groente die voorhanden is
- zout
- scheutje (balsamico)-azijn of citroensap
- mayo- of veganaise of yofuknoflooksaus

Bereiding

Snij alle groenten in kleine stukjes.
Meng alles door elkaar.

Recept: kapucijnerschotel

Ingrediënten

kapucijners
bonekruid
bouillonpoeder
ao nori-poeder

ui
prei
knoflook
olie
kerriepoeder
mosterd, liefst een beetje pittige zoals chilimosterd

Bereiding

De gedroogde kapucijners een nacht weken, het weekwater afgieten en weggooien. Ongeveer een uur koken met bonekruid, bouillonpoeder en eventueel ao nori. Even eentje proeven of ie gaar is. Hoe ouder ze zijn, hoe langer je ze moet koken. Als ze gaar zijn de kapucijners afgieten en het kookwater bewaren. Dit kan later eventueel gebruikt worden als de schotel te droog wordt, of als bouillon voor een soepje.

In een zware (stoof)-pan de olie langzaam verhitten. De kleingesneden ui en prei toevoegen. Zachtjes bakken. Als de uien mooi glazig zijn kerriepoeder, knoflook en mosterd erbij doen. Roeren, als het te droog wordt wat bouillon van de kapucijners toevoegen. De kapucijners op het laatst erbij en dan nog een minuut of tien stoven.

Serveersuggestie

Opdienen met bv. rijst en een salade.