Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe cacao-bananenshake

Amanpranacocosvet

Niet alleen lekker voor Raw Fooders en gezondheidsfreaks!

Ingrediënten

15 goji berries
1 banaan, zo rijp mogelijk
3 dadels
1 theelepel extra virgin kokosvet (Aman Prana)
1/2 theelepel hennepzaad
1 theelepel blond lijnzaad
1 theelepel rauw cacaopoeder
5 amandelen
water

Bereiding

Zet de goji berries en de dadels de avond van tevoren in water te weken.

Doe alle ingrediënten in een blender en voeg net zoveel water toe tot alles onder staat. Zeker 1 minuut op de hoogste stand mengen.

Serveersuggestie

In plaats van cacao kan ook carobpoeder gebruikt worden.

PS - Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar op de boerenmarkt in Amsterdam, elke zaterdag op de Noordermarkt en bij Mastercare (zie links hieronder).

Recept: kastanjepuree

tamme_kastanje (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.