Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-radijsjes-puree

Wortel

Deze puree kan net als andere groente- en peulvruchten-purees en smeersels gebruikt worden als onderdeel in de warme maaltijd, maar ook als broodbeleg of als dipsaus. Je kan 'm dikker of vloeibaarder maken door te variëren met de hoeveelheid olijfolie.
Onderstaand gerecht kan gegeten worden van het vroege voorjaar tot in de zomer.

Ingrediënten

- 250 gram jonge worteltjes
- 250 gram radijsjes
- 2 uien
- stukje gemberwortel, geschild
- theelepel kerriepoeder of andere kruiden naar smaak
- olijfolie
- zout en peper

Bereiding

Maak de wortels en de radijsjes schoon, schil de uien en snijd alles in stukken. Kook ze gaar in een bodempje water, dit duurt een minuut of 10.
Laat ze uitlekken en bewaar het vocht voor bv. een bouillon.

Rasp de gemberwortel en fruit dit met de kruiden in een beetje olie.

Meng alle ingrediënten met een vork of een staafmixer. Giet meer olie erbij om een smeuïger smeerseltje te krijgen.

Recept: kerriesaus

De basis van deze saus is een gewone witte saus die met allerlei kruiden een andere saus kan worden. Experimenteer met wat je lekker lijkt.

Ingrediënten

4 ½ dl sojamelk
2 eetlepels margarine
3 eetlepels bloem of meel
kerrie
1 scheutje shoyu
kurkuma
zout

Bereiding

Smelt de margarine in een pannetje. Als het heet is en de bubbels zijn zo goed als weggetrokken, het meel erbij strooien. Goed roeren, nu moet het een droge bal worden. Niet te veel meel erbij doen.
Langzaam scheutjes sojamelk toevoegen onder voortdurend roeren. Net zo lang tot het een mooie saus is.

Bloem klontert eerder dan volkorenmeel. Als het aan de kook raakt, wordt het snel dikker.

Shoyu, zout, en de kruiden erdoor roeren.