Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groene kool met pompoenstamppot

Groenekool

Stamppot hoeft niet per se van aardappels gemaakt te worden. Je kan in plaats hiervan ook bijvoorbeeld pastinaak of pompoen nemen.

Ingrediënten

pompoen
bouillon
groene kool
een scheutje sojamelk
olie
zout

olie
ui
prei
juspoeder
ketchup
water

Bereiding

Groene pompoen schillen, oranje pompoen alleen als dat nodig is. De groene pompoen is over het algemeen zoeter dan de oranje. In stukjes snijden en opzetten in water met een bouillonblokje. De groene kool zo klein mogelijk gesneden erbij doen. Pompoen is over het algemeen iets eerder gaar dan aardappel. Je kan het op dezelfde manier testen door er met een vork in te prikken.

In een bakpan de olie verhitten. Ui en prei zachtjes bakken. Als het zacht en gaar is de ketchup, het juspoeder en water toevoegen. Eventueel nog kruiden toevoegen. Roeren tot een mooie jus ontstaan is.

Als de pompoen gaar is afgieten. Olie, sojamelk en zout toevoegen. Stampen.

Recept: kerriesaus

De basis van deze saus is een gewone witte saus die met allerlei kruiden een andere saus kan worden. Experimenteer met wat je lekker lijkt.

Ingrediënten

4 ½ dl sojamelk
2 eetlepels margarine
3 eetlepels bloem of meel
kerrie
1 scheutje shoyu
kurkuma
zout

Bereiding

Smelt de margarine in een pannetje. Als het heet is en de bubbels zijn zo goed als weggetrokken, het meel erbij strooien. Goed roeren, nu moet het een droge bal worden. Niet te veel meel erbij doen.
Langzaam scheutjes sojamelk toevoegen onder voortdurend roeren. Net zo lang tot het een mooie saus is.

Bloem klontert eerder dan volkorenmeel. Als het aan de kook raakt, wordt het snel dikker.

Shoyu, zout, en de kruiden erdoor roeren.