Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: abrikozen-appelmoes

Gedroogde abrikozen

Ingrediënten

8 gedroogde abrikozen
8 gedroogde pruimen
handje rozijnen
4 middelgrote appels
2 kiwi’s naar smaak

Bereiding

Abrikozen, pruimen en rozijnen een nacht (of een dag) laten weken in ruim water.

De appels in stukjes snijden en toevoegen aan de gedroogde vruchten. Ook het weekwater moet erbij en de eventuele kiwi’s. Met staafmixer of blender een moes maken.

Recept: kerriesaus

De basis van deze saus is een gewone witte saus die met allerlei kruiden een andere saus kan worden. Experimenteer met wat je lekker lijkt.

Ingrediënten

4 ½ dl sojamelk
2 eetlepels margarine
3 eetlepels bloem of meel
kerrie
1 scheutje shoyu
kurkuma
zout

Bereiding

Smelt de margarine in een pannetje. Als het heet is en de bubbels zijn zo goed als weggetrokken, het meel erbij strooien. Goed roeren, nu moet het een droge bal worden. Niet te veel meel erbij doen.
Langzaam scheutjes sojamelk toevoegen onder voortdurend roeren. Net zo lang tot het een mooie saus is.

Bloem klontert eerder dan volkorenmeel. Als het aan de kook raakt, wordt het snel dikker.

Shoyu, zout, en de kruiden erdoor roeren.