Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

Recept: kerriesaus

De basis van deze saus is een gewone witte saus die met allerlei kruiden een andere saus kan worden. Experimenteer met wat je lekker lijkt.

Ingrediënten

4 ½ dl sojamelk
2 eetlepels margarine
3 eetlepels bloem of meel
kerrie
1 scheutje shoyu
kurkuma
zout

Bereiding

Smelt de margarine in een pannetje. Als het heet is en de bubbels zijn zo goed als weggetrokken, het meel erbij strooien. Goed roeren, nu moet het een droge bal worden. Niet te veel meel erbij doen.
Langzaam scheutjes sojamelk toevoegen onder voortdurend roeren. Net zo lang tot het een mooie saus is.

Bloem klontert eerder dan volkorenmeel. Als het aan de kook raakt, wordt het snel dikker.

Shoyu, zout, en de kruiden erdoor roeren.