Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groenteschotel uit de oven

Wortel

Ingrediënten

- 1/2 ui, in snippers
- olie
- 1 laurierblad
- 3/4 theelepel mosterdzaad
- theelepel dille
- 1 middelgrote aardappel, in kleine blokjes
- 1/2 winterwortel, in kleine blokjes
- 1/2 bloemkool, in roosjes
- 1 groene appel, in kleine blokjes
- 1 tomaat of een half blikje tomatenstukjes
- 2 kleine courgettes, in grote stukken
- zout
- 1 theelepel paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Fruit de ui in de olie met het laurierblad, het mosterdzaad en de dille. Roer er dan eerst de aardappel, dan de wortel, bloemkool en appel door. Telkens 2 minuten wachten tussen de groentesoorten.

Voeg nu de tomaat en de courgette toe.

Verhit alles op hoog vuur terwijl je blijft roeren. Doe alles in een ovenschaal, strooi het zout en de paprikapoeder eroverheen, en zet het ongeveer 20 minuten in de oven.

Recept: kersentaart

Ingrediënten

200 gram biscuit
150 gram plantaardige margarine
1/2 liter soja-vanillevla
250 gram ontpitte kersen
2,5 deciliter sojamelk
3 eetlepels rijstemoutstroop
1 zakje agar agar
2 theelepels citroenrasp

Bereiding

Maal de biscuitjes fijn. Smelt de margarine in een pan, zet het vuur uit en voeg dan de fijngemalen biscuitjes toe. Goed mengen.
Doe dit mengsel in een springvorm. Goed aandrukken en ongeveer een half uur in de koelkast zetten om stevig te laten worden. Dit is de bodem.

Halveer en ontpit de kersen. Verdeel deze over de bodem.

Meng in een pan de sojavanillevla, de sojamelk, de rijstemoutstroop, de citroenrasp en de agar agar met een staafmixer tot de agar agar goed is opgelost.
Verhit dit langzaam terwijl je goed blijft roeren. Laat twee minuten doorkoken en giet het dan over de bodem met de kersen.

Af laten koelen en nog twee uur in de koelkast zetten.