Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appelkruimel

Appel2

Ingrediënten

8 appels
1 kopje havermout
½ kopje volkorenmeel
1/3 kopje gemalen hazelnoten
½ kopje olie
½ kopje diksap
2 theelepels kaneel
½ theelepel zout
½ kopje rozijnen

Bereiding

Appels schillen en in plakjes in een ingevette ovenschaal doen. Daaroverheen de rozijnen strooien.
In een schaal de rest van de ingrediënten mengen en over de appels verdelen. Ondertussen de oven voorverwarmen.
25 minuten op 190 graden in een voorverwarmde oven bakken.

Serveersuggestie

Lekker met soja-vanillevla of ijs.

Recept: kersentaart

Ingrediënten

200 gram biscuit
150 gram plantaardige margarine
1/2 liter soja-vanillevla
250 gram ontpitte kersen
2,5 deciliter sojamelk
3 eetlepels rijstemoutstroop
1 zakje agar agar
2 theelepels citroenrasp

Bereiding

Maal de biscuitjes fijn. Smelt de margarine in een pan, zet het vuur uit en voeg dan de fijngemalen biscuitjes toe. Goed mengen.
Doe dit mengsel in een springvorm. Goed aandrukken en ongeveer een half uur in de koelkast zetten om stevig te laten worden. Dit is de bodem.

Halveer en ontpit de kersen. Verdeel deze over de bodem.

Meng in een pan de sojavanillevla, de sojamelk, de rijstemoutstroop, de citroenrasp en de agar agar met een staafmixer tot de agar agar goed is opgelost.
Verhit dit langzaam terwijl je goed blijft roeren. Laat twee minuten doorkoken en giet het dan over de bodem met de kersen.

Af laten koelen en nog twee uur in de koelkast zetten.