Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-sinaasappelsoep

Sinaasappel

Ingrediënten

- 1 grote aardappel
- 1 grote ui
- 1 sinaasappel (sap en geraspte schil, dus zorg dat het biologisch is)
- 4 middelgrote wortelen
- 3,5 dl bouillon
- sojaroom
- peterselie

Bereiding

Fruit de ui glazig. Doe er dan de aardappel in blokjes bij. Vervolgens voeg je de wortel toe en fruit alles nog eventjes.
Dan de bouillon erbij, het sinaasappelsap en de geraspte sinaasappelschil.
Kook zachtjes tot de groenten gaar zijn.
Pureer dan de soep en giet er een scheut sojaroom bij en eventueel wat peterselie (en/of anijs).

Recept: kersentaart

Ingrediënten

200 gram biscuit
150 gram plantaardige margarine
1/2 liter soja-vanillevla
250 gram ontpitte kersen
2,5 deciliter sojamelk
3 eetlepels rijstemoutstroop
1 zakje agar agar
2 theelepels citroenrasp

Bereiding

Maal de biscuitjes fijn. Smelt de margarine in een pan, zet het vuur uit en voeg dan de fijngemalen biscuitjes toe. Goed mengen.
Doe dit mengsel in een springvorm. Goed aandrukken en ongeveer een half uur in de koelkast zetten om stevig te laten worden. Dit is de bodem.

Halveer en ontpit de kersen. Verdeel deze over de bodem.

Meng in een pan de sojavanillevla, de sojamelk, de rijstemoutstroop, de citroenrasp en de agar agar met een staafmixer tot de agar agar goed is opgelost.
Verhit dit langzaam terwijl je goed blijft roeren. Laat twee minuten doorkoken en giet het dan over de bodem met de kersen.

Af laten koelen en nog twee uur in de koelkast zetten.