Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

Recept: kikkererwtenburgers

Ingrediënten

200 gram gare kikkererwten
75 gram gare maïskorrels
1 sjalotje, fijngesneden
1 theelepel komijn
1 theelepel kerrie
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels ketchup
1 teen knoflook, geperst
2 eetlepels paneermeel (eventueel)
zout

Bereiding

De kikkererwten en de mais samen fijnprakken, niet al te fijn, met een vork of een staafmixer.

De rest van de ingrediënten, behalve het paneermeel, erdoor mengen.

Alles een minuut of 10 laten staan, dan kleine platte burgertjes van de massa maken, deze eventueel door de paneermeel halen, en ze dan bakken in hete olie.

Serveersuggestie

Op een (pita)-broodje met majo, knoflooksaus en/of salade.