Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: marokkaanse aardappelschotel

Aardappel

(Geïnspireerd op Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten.)

Ingrediënten

olie
ui
aardappels
gepelde tomaten uit blik (uit blik omdat verse tomaten soms een wat zure smaak kunnen geven bij het bakken)
paprikapoeder
kurkuma (veel)
zout
chilipoeder
koriander (vers of poeder)
water

Bereiding

In een bak- of braadpan met dikke bodem de olie langzaam verhitten. De ui, in ringen gesneden, meteen toevoegen en een paar minuten onder af en toe roeren glazig laten worden.
De aardappels in blokjes van ongeveer een vierkante cm of iets groter snijden.

Alle ingrediënten toevoegen. Behalve als je verse koriander gebruikt, die moet pas op het allerlaatst toegevoegd worden.
Aan de kook laten komen en dan het gas laag zetten, het mag zachtjes blijven koken.
Af en toe kijken of het niet droogkookt, in dat geval water toevoegen.

Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn, dit is na ongeveer een half uur of iets minder. In een aardappel prikken om te kijken of het zover is.

Recept: kikkererwtenburgers

Ingrediënten

200 gram gare kikkererwten
75 gram gare maïskorrels
1 sjalotje, fijngesneden
1 theelepel komijn
1 theelepel kerrie
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels ketchup
1 teen knoflook, geperst
2 eetlepels paneermeel (eventueel)
zout

Bereiding

De kikkererwten en de mais samen fijnprakken, niet al te fijn, met een vork of een staafmixer.

De rest van de ingrediënten, behalve het paneermeel, erdoor mengen.

Alles een minuut of 10 laten staan, dan kleine platte burgertjes van de massa maken, deze eventueel door de paneermeel halen, en ze dan bakken in hete olie.

Serveersuggestie

Op een (pita)-broodje met majo, knoflooksaus en/of salade.