Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koude tomatensoep

Rozemarijn

Ingrediënten

- olijfolie (eventueel)
- ui
- knoflook
- zongedroogde tomaten in olie (in stukjes gesneden)
- olijven (gehalveerd en zonder pit!)
- blikje gepelde tomaten in stukjes
- tomatenpuree
- rozemarijn
- basilicum
- bouillonblokje
- water

- tomaten
- komkommer
- rode ui

Bereiding

De olie van het potje zongedroogde tomaten in een pan gieten, als het te weinig is aanvullen met olijfolie. Olie geeft alle gerechten meer smaak en een betere structuur, en het is nog gezond ook. Er zijn veel mensen die hier anders over denken, zij gebruiken gewoon wat minder.

Het vuur laag houden en de ui zachtjes laten garen. De knoflook, zongedroogde tomaatjes, de olijven en de takjes van rozemarijn mee laten sudderen. Na zo'n 10 minuten het blikje gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij. Roeren, water en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Even lekker laten doorkoken.

Het vuur uitzetten. De rozemarijntakjes verwijderen, dit gaat het makkelijkste als ze bijeengebonden zijn of als ze in een theeëi zitten. Rozemarijn blijft over het algemeen vrij hard.
Dan de basilicum erdoor doen en met de staafmixer alles glad mengen.

Als de soep afgekoeld is er de verse tomaten, de rode ui en komkommer (de tomaten en komkommer in blokjes gesneden, de ui in snippers) erdoor roeren.

Serveersuggestie

Koud opdienen met bv. geroosterd knoflook- of olijvenbrood.

Recept: kikkererwtencurry met chapaties en yoghurtsaus

Ingrediënten curry

kikkererwten
ui
tomatenstukjes in blik
knoflook
olie
gedroogde koriander
kurkuma
komijn
chilipoeder
paprikapoeder
kaneel, redelijk veel
kruidnagel, een beetje
kardamom, een beetje

Bereiding curry

De ui en knoflook zachtjes bakken, niet bruin laten worden. Dan alle kruiden behalve de kaneel, kruidnagel en kardemom toevoegen. De (gare) kikkererwten en de tomatenstukjes erbij. Ongeveer 20 minuten laten sudderen  tot het sap van de tomaten weg is. Dan de kaneel, kruidnagel en kardemom toevoegen. Nog ongeveer 10 minuten laten stoven.

Ingrediënten chapaties

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding chapaties

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de rest afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ong. 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ong. 3 à 4 minuten elke kant.

Ingrediënten (soja)-yoghurtsaus

yofu
knoflook
olijfolie
zout
bieslook

Bereiding yoghurtsaus

Meng alle ingrediënten tot een glad sausje.