Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel bloemkoolschotel

Aardappel

Ingrediënten

3 el slaolie
500 gram aardappels, geschild en in blokjes
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
1 el verse gehakte gember
1 teentje knoflook, gehakt
100 gram doperwten (diepvries)
100 ml yofu naturel
1 tl kurkuma
1 tl kerriepoeder
1 tl cayennepeper
200 ml water
sap van halve citroen
zout

Bereiding

Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze tot ze beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan.
Doe de gember en knoflook in de achtergebleven olie en fruit deze 30 seconden. Voeg de aardappels toe en de kruiden. Roerbak tot de aardappels beginnen te bruinen en voeg dan de bloemkoolroosjes en het water toe. Sluit de pan en laat ongeveer 8 minuten stoven.

Controleer of alles gaar is (de bloemkool moet slechts beetgaar zijn) en voeg dan de yofu, de doperwten en citroensap toe. Laat nog 2 minuten sudderen en maak op smaak af met zout.

Recept: kikkererwtencurry met chapaties en yoghurtsaus

Ingrediënten curry

kikkererwten
ui
tomatenstukjes in blik
knoflook
olie
gedroogde koriander
kurkuma
komijn
chilipoeder
paprikapoeder
kaneel, redelijk veel
kruidnagel, een beetje
kardamom, een beetje

Bereiding curry

De ui en knoflook zachtjes bakken, niet bruin laten worden. Dan alle kruiden behalve de kaneel, kruidnagel en kardemom toevoegen. De (gare) kikkererwten en de tomatenstukjes erbij. Ongeveer 20 minuten laten sudderen  tot het sap van de tomaten weg is. Dan de kaneel, kruidnagel en kardemom toevoegen. Nog ongeveer 10 minuten laten stoven.

Ingrediënten chapaties

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding chapaties

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de rest afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ong. 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ong. 3 à 4 minuten elke kant.

Ingrediënten (soja)-yoghurtsaus

yofu
knoflook
olijfolie
zout
bieslook

Bereiding yoghurtsaus

Meng alle ingrediënten tot een glad sausje.