Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscousschotel met groenten

Courgette

Ingrediënten

(voor 4 personen)
- 2 wortels
- 2 courgettes
- 200 gram oranje pompoen
- 200 gram aardappels
- 1 liter bouillon
- 2 kaneelstokjes, gehalveerd of 1 theelepel kaneelpoeder
- theelepel komijn
- theelepel korianderpoeder
- eventueel mespuntje saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- schil en rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels agavesiroop
- 300 gram couscous
- 150 gram rozijnen
- zout, peper

Bereiding

Snijd de wortels en courgettes doormidden en dan in de lengte in 4 stukken.
Borstel de pompoen of, als die oud is, schillen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Ongeveer hetzelfde formaat als de wortels en courgettes.
Schil de aardappels en snijd ze ook in grote stukken.

Breng de bouillon met de kruiden en de wortels aan de kook. Eventueel afschuimen en dan de olie erbij doen. Ongeveer een kwartier koken.

Voeg dan het citroensap en -schil, de pompoen, aardappels, courgettes, de agavesiroop, de rozijnen en peper en zout toe, en laat nog ongeveer 15 minuten pruttelen.

Week, stoom of kook de couscous volgens de aanwijzingen.

Schep de gare couscous op een warm, groot, bord.
Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon. Schep de groenten op de couscous en schep er nog een aantal lepels bouillon overheen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is plat brood met houmous en knoflooksaus.

Recept: kikkererwtencurry met chapaties en yoghurtsaus

Ingrediënten curry

kikkererwten
ui
tomatenstukjes in blik
knoflook
olie
gedroogde koriander
kurkuma
komijn
chilipoeder
paprikapoeder
kaneel, redelijk veel
kruidnagel, een beetje
kardamom, een beetje

Bereiding curry

De ui en knoflook zachtjes bakken, niet bruin laten worden. Dan alle kruiden behalve de kaneel, kruidnagel en kardemom toevoegen. De (gare) kikkererwten en de tomatenstukjes erbij. Ongeveer 20 minuten laten sudderen  tot het sap van de tomaten weg is. Dan de kaneel, kruidnagel en kardemom toevoegen. Nog ongeveer 10 minuten laten stoven.

Ingrediënten chapaties

250 gram volkorenmeel
1 theelepel zeezout
1,8 dl lauw water
2 eetlepels olijfolie

Bereiding chapaties

240 gram van het meel en het zout mengen in een schaal. Het water en de olie erbij gieten en kneden tot een dik deeg.
De rest van het meel op een werkvlak strooien en daarop nog een kwartier het deeg kneden. Tot het glad en veerkrachtig is. Met een vinger in het deeg prikken. Hij moet er schoon uitkomen, anders nog wat meel toevoegen. Een vochtige schone doek erover en een uur laten rusten op kamertemperatuur.

Het deeg verdelen in 8 stukken. Telkens een deel bewerken en de rest afgedekt laten. Rol het stuk tussen de handpalmen tot een balletje. Druk dit plat tot een rondje van ong. 1,5 mm dik. Doe dit met alle stukken.
Verwarm een droge gietijzeren pan of bakplaat tot die heet is. Bak de chapaties een voor een tot ze lichtbruin zijn met donkere spikkels, ong. 3 à 4 minuten elke kant.

Ingrediënten (soja)-yoghurtsaus

yofu
knoflook
olijfolie
zout
bieslook

Bereiding yoghurtsaus

Meng alle ingrediënten tot een glad sausje.