Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: havermoutpap

Rozijnen

Een lekkere warme hap.

Ingrediënten

klein beetje water
(moes)-appel
rozijnen
havermout
amandelen en/of hazelnoten, gemalen
kaneel
soja-, rijst- of notenmelk
iets om te zoeten bv. diksap, jam, agavesiroop of ahornsiroop

Bereiding

Zet een steelpannetje met een bodempje water op het vuur. Gas op laagste stand.
Doe hierin de rozijnen en appel in stukjes. Laat dit een tijdje pruttelen tot het moezig wordt. Pas op dat het niet aanbrandt, voeg desnoods nog wat water toe.
De gemalen nootjes erdoor roeren. Net als de havermout. Niet te veel, want het wordt altijd meer en steviger dan je van tevoren inschat.

De melk erbij doen, zorg dat alles ruim onder staat, het dikt behoorlijk in. Hou je van betonpap dan kan je minder melk erbij doen maar vind je een vloeibare pap lekkerder, zorg dan voor voldoende vocht.

Kaneel en zoetmiddel erbij, alles goed doorroeren en op een, nog steeds, heel laag vuur al roerend aan de kook laten komen. Eventjes door laten koken en dan in een kommetje of een diep bord serveren. Nu kan er naar smaak nog meer kaneel en/of zoetmiddel toegevoegd worden.

Een stevig ontbijt dat je, dankzij de haver, verwarmt en lang een verzadigd gevoel geeft.

Recept: kikkererwtensalade

rozemarijn (foto: Gwen Rijsdijk) walnoten (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

- kikkererwten, geweekt en gekookt of kant en klaar uit een potje
- rode paprika
- walnoten
- sjalotjes

- rozemarijn, goed fijngestampt in een vijzel
- mais- of rijstemoutstroop
- balsamico-azijn
- olijfolie
- cayennepeper

Bereiding

De walnoten in stukjes breken en licht roosteren.

Meng de kikkererwten met de zeer klein gesneden sjalotjes en de in stukken gesneden paprika en walnoten. De kikkererwten moeten goed afgekoeld zijn, anders trekt de dressing erin terwijl deze erop moet blijven liggen.

Maak de dressing door de rest van de ingrediënten te mengen en roer de erwten en dressing pas vlak voor het opdienen door elkaar.