Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Energie-medaillons met groente

Energie medaillon

Dit gerecht kan zo gegeten worden of gecombineerd met rijst en/of een salade.

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 aubergine, in stukjes gesneden
- 1/2 prei, gewassen en in ringetjes
- 1 rode ui, in ringen
- 1 rode puntpaprika, in stukken
- 1 teen knoflook, geperst
- 1/ paksoy, gewassen en in grove stukken gesneden
- 4 energie-medaillons (Soto)
- zout, peper, paprikapoeder, kurkuma
- ketchup, tomatenpuree naar smaak

Bereiding

Verhit de olie in een ruime bakpan of wok. Bak hierin de aubergine even op hoog vuur zodat de stukjes mooi zacht en een beetje bruin zijn. Genoeg olie is een voorwaarde voor lekkere aubergine.

Dan de rest van de groenten toevoegen en regelmatig roerend, op een matig vuur, bakken. De kruiden meebakken.

De energie-medaillons met de handen in stukken breken en meebakken.

De ketchup en/of tomatenpuree toevoegen en de boel nog even goed doorwarmen.

Recept: Knollenpot

pastinaak

Een recept uit de folder 'Vergeten Groenten' van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN).

Ingrediënten, voor 4 personen

- 3 flinke pastinaken (ongeveer een kilo), in stukken
- 4 wortelpeterselies, in repen
- een handvol schorseneren, schoongemaakt en in stukken
- 4 flinke aardperen, in stukken
- 1 kleine pompoen, in stukken
- gemalen komijn
- korianderzaad
- venkelzaad
- zout en peper

Bereiding

Breng water aan de kook en laat hierin de in stukken gesneden knollen 5 tot 7 minuten meekoken.
Verwarm de oven voor op 250 graden C. Leg alle gesneden groenten in een ingevette ovenschaal en schep de kruiden door de groenten.

30 minuten bakken in de oven, halverwege een keer omscheppen.