Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zoetzure bietjes

Bietjes2

Een lekker bijgerecht bij aardappeltjes bijvoorbeeld.

Ingrediënten

3 bieten
2 zure appels
1 ui
klein pepertje in stukjes, zonder de pitjes
scheut balsamico-azijn
zout
olijfolie
halve deciliter water
zout

Bereiding

Snijd de ui in stukjes en bak glazig in de olie.
Kook de bieten net gaar, schil ze dan en snijd ze in dunne plakjes.
De appels in stukjes snijden en doe deze stukjes plus de plakjes biet bij de ui in de pan.
Voeg dan het water, de azijn, het pepertje en zout toe. Goed doorroeren en even laten sudderen.

Serveersuggestie

Lekker met een (soja)-yoghurtsaus.

Recept: kruudmoes

zevenblad

Ook wel kruidmoes of kruutmoes genoemd.

Volgens de wikipedia is kruudmoes (op de Veluwe meestal: kruutmoes) een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, rozijnen en veel verse kruiden. De kruudmoes heeft zijn naam te danken aan de 'kruud' oftewel 'gort'. Vroeger werd het veel gebruikt om de hardwerkende mannen op het land van een goede, stevige en voedende pap te voorzien.

Volgens Van Dale komt de naam echter gewoon van kruidmoes, en is het gekruide karnemelkse gort met rozijnen, rookworst en spek. Deze naamsverklaring lijkt mij veel logischer.

Het is in ieder geval een stevige, hartige pap met gerst of gort en verse kruiden.
Gort is gerst waarvan het buitenste vlies is verwijderd; parelgort wordt van hele fijne gerst gemaakt waarvan niet alleen het buitenste vlies maar ook het grootste deel van de zemelen en kiemen is verwijderd.

Ingrediënten

gerst of gort
bouillon
water
rozijnen of krenten
gedroogde abrikozen
walnoten
rode ui
veel jonge verse kruiden zoals brandnetel, zevenblad, boerenwormkruid, zuring en pimpernel
naar smaak peper en zout

Bereiding

De gerst of gort een nachtje weken, afgieten en aan de kook brengen met vers water en bouillon. Ongeveer een uur of tot het bijna gaar is laten koken, en dan de rozijnen en de in stukjes gesneden abrikozen nog ongeveer een kwartier mee laten koken.

De pan van het vuur halen, en dan pas de in stukjes gebroken walnoten en de kleingesneden ui en verse kruiden toevoegen.

Op het bord kan iedereen naar smaak zout en peper toevoegen.

Serveersuggestie

Mensen die meer van zoet houden kunnen nog stroop of siroop toevoegen.