Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscous lente-salade

Munt2

Het eind van de winter en het begin van de lente was vroeger, toen mensen nog afhankelijk waren van hun zelfverbouwde en bewaarde voedsel, de periode waarin het meeste honger werd geleden. De voorraden knollen en wortels raakten op, of waren dusdanig verschrompeld en/of uitgelopen, dat ze niet meer te eten waren - maar nieuwe verse groente was er nog niet. Terwijl er juist in dit seizoen veel behoefte is aan verse vitaminen.

Die kunnen gevonden worden in al het eetbare blad en spriet dat nu supersnel opkomt.
Tegenwoordig is dit allemaal veel makkelijker, omdat er altijd van alles te krijgen is. Maar toch is het vanuit diverse standpunten (duurzaamheid, groenten uit het seizoen, voedsel zonder transportkosten) goed om hier af en toe bij stil te staan, en hier iets mee te doen.

Iedereen die een tuin of balkon heeft kan daar van alles vinden of zaaien. Ook binnen in potten kan een hoop gekweekt worden. Vooral kruiden en slasoorten zijn geschikt.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram cous cous (droog)
- 2 handjes walnoten (gepeld)
- een flinke scheut walnotenolie

Van onderstaande bladeren ongeveer 2 handen vol per persoon, neem wat je lekker vindt en wat je tot je beschikking hebt:
- zuring
- spinaziezuring
- jong paardebloemblad (molsla)
- pluksla
- venkelgroen
- kleine pimpernel
- munt

Onderstaande kruiden naar smaak en beschikbaarheid toevoegen:
- bies- of kraailook
- madeliefjes (meizoentjes) (de kopjes) om mee te garneren
- knoflookuitlopers (zie tweedehands groenten)
- tuinkers
- zout
- peper

Bereiding

Kook of stoom de cous cous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Af laten koelen en in een schaal doen.

Was al het blad voorzichtig. Grote bladeren in stukken scheuren.
De walnoten in kleine stukken breken.
Alles bij de cous cous doen, de olie toevoegen en voorzichtig omscheppen tot alles goed gemengd is.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan als bijgerecht gegeten worden, maar ook als op zichzelf staand gerecht. Bijvoorbeeld als lunch. Het blijft goed van smaak en kan dus ook meegenomen worden voor een picknick ofzo.

Recept: lentemaaltijdsoep met wortel en biet

Ingrediënten

3/4 liter water
1,5 bouillonblokje
5 (bos)-penen
1 grote (bos)-biet

1 theelepel kokosvet of een scheut olijfolie
1 jonge prei
1 bosui
3 teentjes knoflook
kerriepoeder
kurkuma (geelwortelpoeder)
koriander
chilipoeder
1/2 potje zwarte bonen (200 gram gare bonen)

sojaroom

Bereiding

Schrob de wortels en de biet schoon en snijd ze in kleine stukken. Kook ze met het water en de bouillon tot ze zacht zijn, ongeveer 15 minuten. Mix met de staafmixer tot een gladde soep ontstaat.

Ondertussen in een andere, grotere, pan het kokosvet of de olie verwarmen. Hierin de gewassen en kleingesneden prei, bosui en knoflook langzaam smoren. Blijven roeren om aanbranden te voorkomen.
Kruiden naar smaak toevoegen en even mee laten bakken. Dit alles op een laag vuur.

Als deze groenten gaar zijn de gemixte soep erbij gieten. De bonen toevoegen en even laten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan sojaroom toegevoegd worden om een nog zachter en smeuïger geheel te krijgen.

De soep kan als maaltijdsoep gegeten worden of als voorgerecht. Afhankelijk van de hoeveelheid bonen en wat er bij geserveerd wordt. Brood met humus bv. Of een salade.