Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasalade met voorjaarsgroenten

Jonge peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 150 gram pasta naar keuze
- 400 gram verse voorjaarsgroenten naar keuze zoals asperges (wit of groen), doperwtjes, peultjes
- 200 gram verse blaadjes als spinazie, zuring, rucola
- olijfolie
- 1 teen knoflook
- 50 gram olijven en/of gedroogde tomaatjes (in olie)
- verse basilicum en bieslook
- zout, peper, gistvlokken naar smaak

Bereiding

Kook de groenten tot ze net gaar zijn. Jonge peultjes en doperwten hoeven niet meer dan een paar minuten.
Was de blaadjes.

Maak een dressing van knoflook, olijfolie, zout, peper, gistvlokken en de kruiden.

Kook de pasta beetgaar en spoel 'm na het koken af met koud water. Doe de pasta in een schaal en schenk er meteen een scheutje olijfolie door. Voeg de gekookte groenten, de olijven, de tomaatjes en de verse baadjes toe.
Goed mengen met de dressing.

De salade minimaal een uur af laten koelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken.

Recept: lentemaaltijdsoep met wortel en biet

Ingrediënten

3/4 liter water
1,5 bouillonblokje
5 (bos)-penen
1 grote (bos)-biet

1 theelepel kokosvet of een scheut olijfolie
1 jonge prei
1 bosui
3 teentjes knoflook
kerriepoeder
kurkuma (geelwortelpoeder)
koriander
chilipoeder
1/2 potje zwarte bonen (200 gram gare bonen)

sojaroom

Bereiding

Schrob de wortels en de biet schoon en snijd ze in kleine stukken. Kook ze met het water en de bouillon tot ze zacht zijn, ongeveer 15 minuten. Mix met de staafmixer tot een gladde soep ontstaat.

Ondertussen in een andere, grotere, pan het kokosvet of de olie verwarmen. Hierin de gewassen en kleingesneden prei, bosui en knoflook langzaam smoren. Blijven roeren om aanbranden te voorkomen.
Kruiden naar smaak toevoegen en even mee laten bakken. Dit alles op een laag vuur.

Als deze groenten gaar zijn de gemixte soep erbij gieten. De bonen toevoegen en even laten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan sojaroom toegevoegd worden om een nog zachter en smeuïger geheel te krijgen.

De soep kan als maaltijdsoep gegeten worden of als voorgerecht. Afhankelijk van de hoeveelheid bonen en wat er bij geserveerd wordt. Brood met humus bv. Of een salade.