Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: couscousschotel met groenten

Courgette

Ingrediënten

(voor 4 personen)
- 2 wortels
- 2 courgettes
- 200 gram oranje pompoen
- 200 gram aardappels
- 1 liter bouillon
- 2 kaneelstokjes, gehalveerd of 1 theelepel kaneelpoeder
- theelepel komijn
- theelepel korianderpoeder
- eventueel mespuntje saffraan
- 2 eetlepels olijfolie
- schil en rasp van 1 citroen
- 2 eetlepels agavesiroop
- 300 gram couscous
- 150 gram rozijnen
- zout, peper

Bereiding

Snijd de wortels en courgettes doormidden en dan in de lengte in 4 stukken.
Borstel de pompoen of, als die oud is, schillen. Verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grote stukken. Ongeveer hetzelfde formaat als de wortels en courgettes.
Schil de aardappels en snijd ze ook in grote stukken.

Breng de bouillon met de kruiden en de wortels aan de kook. Eventueel afschuimen en dan de olie erbij doen. Ongeveer een kwartier koken.

Voeg dan het citroensap en -schil, de pompoen, aardappels, courgettes, de agavesiroop, de rozijnen en peper en zout toe, en laat nog ongeveer 15 minuten pruttelen.

Week, stoom of kook de couscous volgens de aanwijzingen.

Schep de gare couscous op een warm, groot, bord.
Laat de groenten uitlekken maar bewaar de bouillon. Schep de groenten op de couscous en schep er nog een aantal lepels bouillon overheen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is plat brood met houmous en knoflooksaus.

Recept: lentemaaltijdsoep met wortel en biet

Ingrediënten

3/4 liter water
1,5 bouillonblokje
5 (bos)-penen
1 grote (bos)-biet

1 theelepel kokosvet of een scheut olijfolie
1 jonge prei
1 bosui
3 teentjes knoflook
kerriepoeder
kurkuma (geelwortelpoeder)
koriander
chilipoeder
1/2 potje zwarte bonen (200 gram gare bonen)

sojaroom

Bereiding

Schrob de wortels en de biet schoon en snijd ze in kleine stukken. Kook ze met het water en de bouillon tot ze zacht zijn, ongeveer 15 minuten. Mix met de staafmixer tot een gladde soep ontstaat.

Ondertussen in een andere, grotere, pan het kokosvet of de olie verwarmen. Hierin de gewassen en kleingesneden prei, bosui en knoflook langzaam smoren. Blijven roeren om aanbranden te voorkomen.
Kruiden naar smaak toevoegen en even mee laten bakken. Dit alles op een laag vuur.

Als deze groenten gaar zijn de gemixte soep erbij gieten. De bonen toevoegen en even laten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan sojaroom toegevoegd worden om een nog zachter en smeuïger geheel te krijgen.

De soep kan als maaltijdsoep gegeten worden of als voorgerecht. Afhankelijk van de hoeveelheid bonen en wat er bij geserveerd wordt. Brood met humus bv. Of een salade.