Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: adukibonen-appel-prut

Adukiboontjes

Ingrediënten

adukibonen (geweekt en gekookt)
moesappels
diksap
kaneel
rozijnen (geweekt)

Bereiding

De appels in zo klein mogelijke stukjes opzetten met een bodempje water en een scheutje diksap. Als het appelmoes aan het worden is de bonen, rozijnen en kaneel erbij doen.
Goed heet laten worden.

Serveersuggestie

Dit is erg lekker op pannekoeken of op brood, maar het kan ook gewoon als een (bij)-gerecht gegeten worden.

Recept: lentemaaltijdsoep met wortel en biet

Ingrediënten

3/4 liter water
1,5 bouillonblokje
5 (bos)-penen
1 grote (bos)-biet

1 theelepel kokosvet of een scheut olijfolie
1 jonge prei
1 bosui
3 teentjes knoflook
kerriepoeder
kurkuma (geelwortelpoeder)
koriander
chilipoeder
1/2 potje zwarte bonen (200 gram gare bonen)

sojaroom

Bereiding

Schrob de wortels en de biet schoon en snijd ze in kleine stukken. Kook ze met het water en de bouillon tot ze zacht zijn, ongeveer 15 minuten. Mix met de staafmixer tot een gladde soep ontstaat.

Ondertussen in een andere, grotere, pan het kokosvet of de olie verwarmen. Hierin de gewassen en kleingesneden prei, bosui en knoflook langzaam smoren. Blijven roeren om aanbranden te voorkomen.
Kruiden naar smaak toevoegen en even mee laten bakken. Dit alles op een laag vuur.

Als deze groenten gaar zijn de gemixte soep erbij gieten. De bonen toevoegen en even laten koken.

Serveersuggestie

Op het bord kan sojaroom toegevoegd worden om een nog zachter en smeuïger geheel te krijgen.

De soep kan als maaltijdsoep gegeten worden of als voorgerecht. Afhankelijk van de hoeveelheid bonen en wat er bij geserveerd wordt. Brood met humus bv. Of een salade.