Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: hazelnoottaart

Hazelnootblad

Ingrediënten

pakje biscuitjes van 200 gram (Molenaartje of andere)
150 gram plantaardige margarine

pakje sojadessert vanille (500 ml, Provamel)
400 ml rijstemelk met noten (ricedrink nuts van Lima)
100 gram gemalen hazelnoten
4 volle eetlepels hazelnoot/chocoladepasta (Chocoreale, hier zit suiker in, eventueel kan een chocopasta of een hazelnootpasta zonder suiker gebruikt worden.)
kleine eetlepel rijstemoutstroop
zakje agar agar (5 gram)

Bereiding

Verkruimel de koekjes.
Smelt de margarine in een pannetje op een laag vuurtje, de kruimels van de koekjes erbij doen en goed mengen.
Dit in een springvorm doen en goed aandrukken, dit is de bodem. Een half uur koelen in de koelkast of buiten (in de winter).

De rest van de ingrediënten in een grote pan bij elkaar doen en met een staafmixer goed mixen. Heel langzaam verhitten en ondertussen goed blijven roeren met een houten lepel.
Als het kookt nog twee minuten zachtjes laten doorkoken.

Dit alles op de bodem gieten, af laten koelen en nog twee uur koelen in koelkast (of buiten).

Recept: linzencurry met banaan

rode_linzen1 (foto: Gwen Rijsdijk) rijpe_bananen (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

- rode linzen
- prei
- wortel
- witte kool of spitskool
- ui
- knoflook
- citroensap
- banaan
- ongeroosterde cashewnoten
- olie
- kerrie
- zout (eventueel)

Bereiding

Kook de linzen ongeveer twintig minuten en voeg dan de kleingesneden prei, wortel en kool toe en laat alles dan nog ongeveer tien minuten doorkoken. Uit laten lekken.

Snipper de ui en fruit die in de olie tot hij glazig is. Roer dan de knoflook, de kerrie en eventueel wat zout erdoor. Snijd de banaan in plakjes en besprenkel die met citroensap. Voeg de linzen met de groenten en de in plakjes gesneden banaan bij de ui en laat alles, onder af en toe omscheppen, goed warm worden.

Bestrooi alles op het laatst met de in grove stukken gehakte cashewnoten.