Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bloemkoolcurry

Gember

Een recept van Andy McDonald, de tv-kok van wijlen omroep Llink.

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 el olie  
- grote bloemkool, in roosjes
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 g verse gemberwortel, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 2 aardappels, geschild, in blokjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl chilipoeder of cayennepeper
- 1 tl kurkuma
- eventueel 1 tl garam masala (curry specerijenmengsel, kant-en-klaar te koop)
- 1 blik kokosmelk
- zout
- peper
- 200 gram basmatirijst

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes ± 5 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ± 10 minuten op middelhoog vuur. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan 1 minuut.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met 2 el olie, voeg de uien, knoflook en gember toe, en bak zachtjes 10 minuten. Voeg nu het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, kurkuma en evt. de garam masala toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en kokosmelk toe.

Breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met basmatirijst.

Recept: linzenschotel

Ingrediënten

dupuislinzen, gekookt en uitgelekt
ui
wortel
bleekselderij
knoflook
gedroogde tomaten in olie
korianderpoeder
paprika
bouillonblokje (plantaardig)

Bereiding

De dupuislinzen ongeveer 25 minuten koken met een bouillonblokje. Proeven of ze gaar zijn. Daarna eventueel uit laten lekken.
In een andere pan de olie van de gedroogde tomaten langzaam verhitten. Ui en knoflook kleingesneden toevoegen. Doorroeren en zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Daarna de bleekselderij en paprika meebakken. Koriander toevoegen.
De zongedroogde tomaatjes in vieren gesneden erdoor en op het laatst de linzen erbij. Goed warm laten worden.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is een salade en vers brood.