Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Recept: linzenschotel

Ingrediënten

dupuislinzen, gekookt en uitgelekt
ui
wortel
bleekselderij
knoflook
gedroogde tomaten in olie
korianderpoeder
paprika
bouillonblokje (plantaardig)

Bereiding

De dupuislinzen ongeveer 25 minuten koken met een bouillonblokje. Proeven of ze gaar zijn. Daarna eventueel uit laten lekken.
In een andere pan de olie van de gedroogde tomaten langzaam verhitten. Ui en knoflook kleingesneden toevoegen. Doorroeren en zorgen dat de knoflook niet verbrandt. Daarna de bleekselderij en paprika meebakken. Koriander toevoegen.
De zongedroogde tomaatjes in vieren gesneden erdoor en op het laatst de linzen erbij. Goed warm laten worden.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is een salade en vers brood.