Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tjap-tjoi

Tjap-tjoi

De naam tjap-tjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap en tjoi. Tjap betekent gemengd, en tjoi groente. In de VS, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey.

Allerlei groenten kunnen gebruikt worden, vooral de beetje harde groenten zijn geschikt. Naast de hieronder genoemde zijn dit bv. (witte) kool, prei, courgette, bleekselderij, taugé en sperzieboontjes.
Daarnaast kunnen er andere ingrediënten als tofu, kokos en pinda's toegevoegd worden.

Ingrediënten

- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olie
- 250 gram paksoi
- 150 gram wortel
- 150 gram venkel
- 1 1/2 dl water
- 100 gram kastanjechampignons
- 1/2 eetlepel geraspte gemberwortel
- (kruiden)zout

Bereiding

De ui snipperen en fruiten in de olie. Een paar minuten later de knoflook er uitgeperst bijdoen, en even mee fruiten.
De paksoi en venkel in reepjes en de wortel en paddestoelen in plakjes snijden.
De groenten toevoegen aan de ui en op een laag vuur smoren tot de paksoi geslonken is. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Daarna het water en de gember toevoegen en nog een paar minuten stoven. De groenten moeten liefst enigzins knapperig blijven.

Serveersuggestie

Opdienen met rijst, pindasaus en gebakken tempeh.

Recept: linzensoep

rode_linzen1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Een lekker doch eenvoudig soepje, naar eigen inzichten en voorraden uit te breiden of in te korten.

Ingrediënten

rode linzen
bouillonblokje of -poeder
water

olijfolie
ui
rode paprika
knolselderij
prei
wortel
knoflook
kaneel
kerrie
paprikaoeder
chilipoeder
ketchup

Bereiding

In een pan de linzen opzetten met het water en de bouillon.

In een andere pan de olijfolie warm laten worden. De kleingeneden groenten toevoegen. Beetje bakken, daarna de knoflook erbij en de kruiden. Alles lekker even laten bakken.

De inhoud van de andere pan erbij doen als de linzen zo goed als gaar zijn. Ketchup toevoegen en nog een minuut of 10 doorkoken.