Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

Recept: linzensoep

rode_linzen1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Een lekker doch eenvoudig soepje, naar eigen inzichten en voorraden uit te breiden of in te korten.

Ingrediënten

rode linzen
bouillonblokje of -poeder
water

olijfolie
ui
rode paprika
knolselderij
prei
wortel
knoflook
kaneel
kerrie
paprikaoeder
chilipoeder
ketchup

Bereiding

In een pan de linzen opzetten met het water en de bouillon.

In een andere pan de olijfolie warm laten worden. De kleingeneden groenten toevoegen. Beetje bakken, daarna de knoflook erbij en de kruiden. Alles lekker even laten bakken.

De inhoud van de andere pan erbij doen als de linzen zo goed als gaar zijn. Ketchup toevoegen en nog een minuut of 10 doorkoken.