Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: afrikaanse stoofschotel

Paprika

Ingrediënten

aubergine
olie
zout
wortel
rode paprika, die is zoeter dan de groene omdat de groene nog niet rijp is
ui
rozijnen
tomaat in stukjes (uit een blikje)
mais (uit een potje of vers)

sambal
knoflook
kaneel
gemberwortel, klein stukje door de knoflookpers
paprikapoeder
komijn (naar smaak)
chilipeper

ongezouten cashewnoten
gedroogde kokos

Bereiding

De aubergine in blokjes of plakjes snijden.
Er zijn diverse manieren om 'm te bakken. De eerste en meest toegepaste manier is om de auberginestukjes met zout te bestrooien en in een vergiet weg te zetten zodat het vocht er uitkomt, afspoelen en daarna te bakken, je kan ze dan meteen met andere groenten samen bakken.
De tweede manier is om de stukjes apart te bakken in ruim olie op een hoog vuur en daarna zout eroverheen te strooien.
Van belang is dan wel om genoeg olie te gebruiken anders gaat de aubergine piepen als je 'm eet en dat betekent dat ie niet goed gaar is, en ook niet lekker.

De wortel, ui en paprika in stukjes snijden en bakken bij de aubergine of de aubergine toevoegen als de groenten een paar minuten gebakken zijn. De rozijnen toevoegen.

De kruiden mengen en door de groenten roeren.

Dan de tomaten met al het sap en de mais toevoegen en het geheel nog ongeveer een half uur laten stoven.

De nootjes malen of in kleine stukjes snijden en mengen met de kokos.

Serveersuggestie

Opdienen met bulgur of gierst.
Het noten/kokosmengsel apart in een schaaltje opdienen zodat iedereen het er naar smaak op het eigen bord toe kan voegen.

Recept: maïs op de barbecue

Ingrediënten

4 maïskolven met het blad er nog omheen
peper en zout
1 el peterselie
1 el oregano
4 el olijfolie

Bereiding

Maak eerst de marinade: neem een kom en vermeng daarin de olie, de oregano en peterselie. Zet de marinade weg en ga verder met de maïskolven.

Leg de maïskolven in een pan met koud water en laat ze daar minstens een half uur in staan. Laat de kolven vervolgens uitlekken boven de gootsteen. Zodra de kolven droog zijn het blad naar beneden trekken (niet weghalen), en daarna het hooi weghalen.

Bestrijk de kolven nu met de marinade en vouw de bladeren terug naar boven. Leg de kolven op het midden van een gloeiende barbecue. Rooster ze in ongeveer een kwartiertje gaar. Vergeet niet om ze halverwege om te draaien.

Zodra de maïs helemaal gaar is, deze van de barbecue af halen en het blad verwijderen. Voeg naar smaak peper en zout toe.