Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnoot-abrikoos-cake

Walnoot2

Ingrediënten

pond zelfrijzend bakmeel
flinke scheut olie, liefst notenolie
flinke scheut appeldiksap
gepelde en in stukjes gebroken walnoten
in stukjes gesneden abrikozen (de oranje zijn vrijwel altijd gezwaveld, liever de bruine, biologische nemen)
zoveel water dat het een dikke, stevige maar nog wel door te roeren massa wordt
kaneel
een snufje zout

Bereiding

Alle ingrediënten stevig mengen met een houten lepel, evt. de steel gebruiken, en in een ingevet of met bakpapier bekleed bakblik gieten.

Oven voorverwarmen op ongeveer 180 graden en de cake in ongeveer 80 minuten mooi bruin en gaar bakken.

Recept: maïs op de barbecue

Ingrediënten

4 maïskolven met het blad er nog omheen
peper en zout
1 el peterselie
1 el oregano
4 el olijfolie

Bereiding

Maak eerst de marinade: neem een kom en vermeng daarin de olie, de oregano en peterselie. Zet de marinade weg en ga verder met de maïskolven.

Leg de maïskolven in een pan met koud water en laat ze daar minstens een half uur in staan. Laat de kolven vervolgens uitlekken boven de gootsteen. Zodra de kolven droog zijn het blad naar beneden trekken (niet weghalen), en daarna het hooi weghalen.

Bestrijk de kolven nu met de marinade en vouw de bladeren terug naar boven. Leg de kolven op het midden van een gloeiende barbecue. Rooster ze in ongeveer een kwartiertje gaar. Vergeet niet om ze halverwege om te draaien.

Zodra de maïs helemaal gaar is, deze van de barbecue af halen en het blad verwijderen. Voeg naar smaak peper en zout toe.