Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwtensalade

Rozemarijn

Ingrediënten

- kikkererwten, geweekt en gekookt of kant en klaar uit een potje
- rode paprika
- walnoten
- sjalotjes

- rozemarijn, goed fijngestampt in een vijzel
- mais- of rijstemoutstroop
- balsamico-azijn
- olijfolie
- cayennepeper

Bereiding

De walnoten in stukjes breken en licht roosteren.

Meng de kikkererwten met de zeer klein gesneden sjalotjes en de in stukken gesneden paprika en walnoten. De kikkererwten moeten goed afgekoeld zijn, anders trekt de dressing erin terwijl deze erop moet blijven liggen.

Maak de dressing door de rest van de ingrediënten te mengen en roer de erwten en dressing pas vlak voor het opdienen door elkaar.

Recept: mayonaise

categorieën: producten

Normaal wordt mayonaise met eieren gemaakt, maar het kan ook anders. De eieren geven smaak, maar zijn ook bedoeld als emulgator, een stof die ervoor zorgt dat olie en bv. water met elkaar mengen. In plaats van ei kan je ook iets zuurs toevoegen zoals citroensap of azijn om te mengen.

De ingrediënten die ik hieronder noem zijn vrijwel allemaal naar eigen keuze. De absolute basisspullen zijn olie, iets zuurs en iets van (soja)-melk of -room. De verhouding olie en melk of room is ongeveer 1:1. Verder kan je helemaal je eigen smaak, dikte en kleur bepalen.

Olijfolie, vooral de extra vierge, heeft over het algemeen een ietwat bittere smaak, als je dat minder lekker vindt kan je beter een neutralere olie gebruiken, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Mensen die van zoete saus houden doen er diksap of andere zoetstof in, degenen die meer van de zure (Belgische) variant houden, kunnen meer citroensap, azijn of mosterd toevoegen.
Kruiden, knoflook en dergelijke geven er een specifieke smaak aan.

(Soja)-room geeft een dikkere en vettere saus dan (soja)-melk.

Ingrediënten

(soja)-room of (soja)-melk
olie
citroensap of azijn
mosterd
diksap
knoflook
zout
verse groene kruiden zoals dille, bieslook, of gedroogde kruiden zoals kerrie, koriander of kurkuma

Bereiding

Meng de ingrediënten met een staafmixer. Als je het een tijdje in de koelkast zet wordt het dikker.

Serveersuggestie

Je kan deze saus gebruiken bij gebakken aardappelen of patat, door een salade, op brood belegd met bv. tomaat of een burger, door een aardappelsalade (koude schotel) en bij alles waarbij het je lekker lijkt.