Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pannekoeken met adukibonen-appelprut

Adukiboontjes

Ingrediënten
 

voor de pannekoeken:
gebuild meel
kikkererwtenmeel
wijnsteenbakpoeder (ongeveer een half zakje)
water
zout

voor de adukibonen-appelprut:
adukibonen
bouillon
bonenkruid
moesappelen
water
diksap
kaneel
rozijnen

Bereiding

De adukibonen een nacht weken en dan nog ongeveer 1 à anderhalf uur koken met de bouillon en het bonekruid. Afgieten.

Maak een beslag van de melen - ongeveer 2 à 3 keer zoveel gebuild meel als kikkererwtenmeel - water, zout en het wijnsteenbakpoeder. Goed roeren en ongeveer een half uurtje laten staan.
Appelmoes maken van de appels met een beetje water, dixap, rozijnen en kaneel. Hier de bonen doorheen roeren. Warm houden.

De pannekoeken bakken en beleggen met de warme bonen-appelprut.

Recept: mayonaise

categorieën: producten

Normaal wordt mayonaise met eieren gemaakt, maar het kan ook anders. De eieren geven smaak, maar zijn ook bedoeld als emulgator, een stof die ervoor zorgt dat olie en bv. water met elkaar mengen. In plaats van ei kan je ook iets zuurs toevoegen zoals citroensap of azijn om te mengen.

De ingrediënten die ik hieronder noem zijn vrijwel allemaal naar eigen keuze. De absolute basisspullen zijn olie, iets zuurs en iets van (soja)-melk of -room. De verhouding olie en melk of room is ongeveer 1:1. Verder kan je helemaal je eigen smaak, dikte en kleur bepalen.

Olijfolie, vooral de extra vierge, heeft over het algemeen een ietwat bittere smaak, als je dat minder lekker vindt kan je beter een neutralere olie gebruiken, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Mensen die van zoete saus houden doen er diksap of andere zoetstof in, degenen die meer van de zure (Belgische) variant houden, kunnen meer citroensap, azijn of mosterd toevoegen.
Kruiden, knoflook en dergelijke geven er een specifieke smaak aan.

(Soja)-room geeft een dikkere en vettere saus dan (soja)-melk.

Ingrediënten

(soja)-room of (soja)-melk
olie
citroensap of azijn
mosterd
diksap
knoflook
zout
verse groene kruiden zoals dille, bieslook, of gedroogde kruiden zoals kerrie, koriander of kurkuma

Bereiding

Meng de ingrediënten met een staafmixer. Als je het een tijdje in de koelkast zet wordt het dikker.

Serveersuggestie

Je kan deze saus gebruiken bij gebakken aardappelen of patat, door een salade, op brood belegd met bv. tomaat of een burger, door een aardappelsalade (koude schotel) en bij alles waarbij het je lekker lijkt.