Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tapenade

Oregano1

De wikipedia zegt over tapenade:

'De tapenade is een van oorsprong Provençaals product. Het is een puree van olijven en kappertjes. Het wordt echter ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertjes.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden in de mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen (bijvoorbeeld pesto, tomatentapenade) verkocht onder de noemer tapenade.
N.B. pesto is een saus op basis van basilicum.'

Omdat al deze variaties zeer lekker zijn, typisch zomers en makkelijk zelf te maken staan hieronder een aantal mogelijkheden.
Ze kunnen niet alleen gebruikt worden op toastjes, maar ook als broodbeleg (heerlijk op geroosterd olijvenbrood, bijvoorbeeld), als saus voor de pasta, als saus op een pizza of als dressing in een salade (dan moet je er meer olie indoen zodat het wat vloeibaarder wordt).

Allerlei combinaties van ingrediënten kunnen gebruikt worden, maar vrijwel altijd zit er in ieder geval olijfolie in. Om het dikker te maken kan je er pijnboompitten indoen, eventueel geroosterd. Dit geeft ook een wat hartigere smaak, net als bv. gistvlokken.

Ingrediënten

er kan een keus gemaakt worden uit bijvoorbeeld:
olijfolie
gedroogde en geweekte tomaten
paprika (eventueel geroosterd, ook zo te koop)
kappertjes
olijven (zonder pit)
tomatenpuree
pijnboompitten
walnoten
zonnebloempitten
sojaroom

als smaakmakers kunnen toegevoegd worden:
knoflook
zout
(chili)-peper
gistvlokken
citroensap
basilicum (vers)
bieslook
bonekruid (vers)
oregano (vers)
dille
tijm
andere kruiden naar eigen smaak

Bereiding

De bereiding is vrijwel altijd hetzelfde: maal alles met een staafmixer of keukenmachine glad. Afhankelijk van de toepassing dunner (meer olie) of dikker (meer pijnboompitjes of ander noten).

Vier suggesties:

tomatentapenade: Meng met de staafmixer gedroogde en geweekte tomaatjes, olijfolie, knoflook, peper, verse basilicum en verse oregano.

pasta/pizzasaus: Meng met de staafmixer gedroogde tomaatjes in olie (potje, gebruik zowel de olie als de tomaten), knoflook, gistvlokken, tomatenpuree, sojaroom, tijm.

pesto: Meng met de staafmixer veel verse basilicum met pijnboompitjes, knoflook, gistvlokken, olijfolie en zout.

olijventapenade: Meng met de staafmixer: olijfolie, olijven (zonder pit), knoflook, pijnboompitten en zout.

Recept: mayonaise

categorieën: producten

Normaal wordt mayonaise met eieren gemaakt, maar het kan ook anders. De eieren geven smaak, maar zijn ook bedoeld als emulgator, een stof die ervoor zorgt dat olie en bv. water met elkaar mengen. In plaats van ei kan je ook iets zuurs toevoegen zoals citroensap of azijn om te mengen.

De ingrediënten die ik hieronder noem zijn vrijwel allemaal naar eigen keuze. De absolute basisspullen zijn olie, iets zuurs en iets van (soja)-melk of -room. De verhouding olie en melk of room is ongeveer 1:1. Verder kan je helemaal je eigen smaak, dikte en kleur bepalen.

Olijfolie, vooral de extra vierge, heeft over het algemeen een ietwat bittere smaak, als je dat minder lekker vindt kan je beter een neutralere olie gebruiken, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Mensen die van zoete saus houden doen er diksap of andere zoetstof in, degenen die meer van de zure (Belgische) variant houden, kunnen meer citroensap, azijn of mosterd toevoegen.
Kruiden, knoflook en dergelijke geven er een specifieke smaak aan.

(Soja)-room geeft een dikkere en vettere saus dan (soja)-melk.

Ingrediënten

(soja)-room of (soja)-melk
olie
citroensap of azijn
mosterd
diksap
knoflook
zout
verse groene kruiden zoals dille, bieslook, of gedroogde kruiden zoals kerrie, koriander of kurkuma

Bereiding

Meng de ingrediënten met een staafmixer. Als je het een tijdje in de koelkast zet wordt het dikker.

Serveersuggestie

Je kan deze saus gebruiken bij gebakken aardappelen of patat, door een salade, op brood belegd met bv. tomaat of een burger, door een aardappelsalade (koude schotel) en bij alles waarbij het je lekker lijkt.