Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: uientaart

Dit is oorspronkelijk een Duits recept. Het kan zowel als hoofd- als als bijgerecht gegeten worden. Met bijvoorbeeld een uitgebreide salade erbij is het al snel een hele maaltijd. Ook lekker om 'm koud als hapje tussendoor te nuttigen.

Ingrediënten

- 250 gram bloem
- 150 ml water
- 3 gram droge gist
- peper
- zout
- 500 gram uien
- olie
- 1 teentje knoflook
- half pakje sojaroom
- 50 gram tamari-tofu

Bereiding

Kneed een soepel deeg van bloem, water, gist en 2 theelepels zout. Zet dit op een warme plek met een vochtige theedoek erover. Laat het ongeveer twee uur rijzen.

Kneed het deeg nog een keer en laat het nog een uur rijzen.

Snijd de uien in smalle ringetjes. Fruit ze in de olie lichtbruin, voeg bijna op het laatst de knoflook, peper en zout toe. Net als de sojaroom. Het vuur uitzetten.

De tofu in stukjes snijden en knapperig bakken in olie.

De oven voorverwarmen op 200 graden. Het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en in een taartvorm een opstaand randje vormen. De tofu op de bodem van de taart verspreiden. Hierover het uienmengsel smeren.

De randjes van de taart insmeren met olie.
De taart ongeveer 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Recept: ontbijtsalade

rozijnen (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

water

 

gedroogde vijgen
rozijnen
sesamzaadjes
appel
sinaasappel
walnoten
venkel
bleekselderij

Bereiding

De avond ervoor de vijgen, in stukjes gesneden of geknipt, samen met de rozijnen en de sesamzaadjes weken in een schaal. Zet ze ruim onder water, als niet alle vocht wordt opgenomen is dit zeer goed nog te drinken.

's Morgens in de schaal de overige ingrediënten, in stukjes gesneden of gebroken, toevoegen.
Mengen en meteen opeten.