Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!

Recept: opgebakken rijst met groenten en pindasaus

rijst (foto: Gwen Rijsdijk)

Een gemakkelijk recept voor als je nog een restje rijst en wat losse beetjes groenten hebt. Je kan het natuurlijk ook maken met vers gekookte rijst en verse groenten.
Rijst opbakken lukt het beste als ie afgekoeld is. Dus kan je de rijst bv. 's morgens koken en dan 's avonds bakken. Dan duurt het koken ook niet lang.

Ingrediënten

gare (liefst afgekoelde) rijst
diverse groenten zoals:
ui
prei
witte of spitskool
paprika
sperzieboontjes
wortel
kerriepoeder
gomasio
santen
cashewnootjes
rozijntjes
evt. naar smaak appel

olie
pindakaas
water
shoyu
knoflook
sambal (badjak of oelek)
peper

Bereiding

Snij de groenten in kleine stukjes. Bak deze in een wok op een niet al te hoog vuur. Hak de cashewnootjes in vieren (ofzo) en doe ze met de rozijnen bij de groenten. Dan de rijst en de kruiden erbij. Op het laatst de appel en santen toevoegen, en nog een minuut of tien doorbakken. Blijven roeren tegen het aanbranden. De santen moet geheel gesmolten zijn.

Ondertussen een beetje olie in een steelpannetje gieten en de kleingesneden of uitgeperste knoflook hierbij doen, let op dat de knoflook niet aanbrandt. Dan een flinke schep pindakaas en water toevoegen. Op een laag vuur roeren tot het een glad sausje wordt. Eventueel meer water toevoegen. Sambal, een scheutje shoyu en peper naar smaak toevoegen.