Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: walnoot-abrikoos-cake

Walnoot2

Ingrediënten

pond zelfrijzend bakmeel
flinke scheut olie, liefst notenolie
flinke scheut appeldiksap
gepelde en in stukjes gebroken walnoten
in stukjes gesneden abrikozen (de oranje zijn vrijwel altijd gezwaveld, liever de bruine, biologische nemen)
zoveel water dat het een dikke, stevige maar nog wel door te roeren massa wordt
kaneel
een snufje zout

Bereiding

Alle ingrediënten stevig mengen met een houten lepel, evt. de steel gebruiken, en in een ingevet of met bakpapier bekleed bakblik gieten.

Oven voorverwarmen op ongeveer 180 graden en de cake in ongeveer 80 minuten mooi bruin en gaar bakken.

Recept: opgerolde dadelcake

Ingrediënten
 

voor het deeg:
200 gram gebuild meel
zout naar smaak
1 dl appel- of peren-diksap
4 theelepels olie

voor de vulling:
75 gram dadels (enkele uren geweekt)
75 gram rozijnen (enkele uren geweekt)
2 peren (in stukjes gesneden)
25 gram geroosterd sesamzaad
50 gram maïsgriesmeel (polenta)

Bereiding

Vorm van de ingrediënten voor het deeg een soepel deeg.

Snijd de dadels in stukjes en meng met de andere ingrediënten.

Rol het deeg uit tot een lap van 30 bij 30 centimeter. Leg hem op een ingevette bakplaat. Verdeel het fruitmengsel hierover en laat ongeveer 1½ cm van de rand vrij. Rol de lap voorzichtig op.

Bestrijk de rol met diksap en strooi de sesamzaadjes erover.

Bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden, ongeveer een uur. Zorg ervoor dat de naad aan de onderzijde ligt.