Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensoep

Prei

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 1 middelgrote oranje pompoen
- 1 ui
- 1 prei, wit en groen gescheiden
- 2 kleine of 1 grote wortel
- 1 courgette
- 2 tenen knoflook
- 1 (moes)appel
- 1 liter water
- 2 bouillonblokjes
- theelepel bonenkruid
- scheut olijfolie
- eventueel iets van peulvruchten, linzen, kikkererwten of bonen
- kerrie, koriander
- eventueel peper en zout
- blok rooktofu (real smoked tofu van Viana)

Bereiding

Als de oranje pompoen al een tijdje eerder geplukt is bestaat de kans dat de schil hard en bitter wordt. Dan is het aan te bevelen om de vrucht te schillen.
De pompoen in stukjes snijden en opzetten met water, bouillon en bonenkruid.
Aan de kook laten komen en op een laag vuur laten koken tot de pompoen bijna gaar is. Dit duurt meestal maar een minuut of 10 à 15.
Gas uitzetten en de soep pureren met een staafmixer of een vork. Niet alle blokjes pompoen hoeven vermalen te worden.

Ondertussen in een andere pan de olie verwarmen en daar langzaam de kleingesneden groenten, behalve het groen van de prei, in bakken. De kruiden meebakken.
Als de groenten gaar zijn de pompoensoep hier bij gieten, het fijngesneden groen van de prei en de appel, geschild en in stukjes, toevoegen.
Een minuut of 10 laten koken.

De eventuele peulvruchten moeten al gaar zijn als ze erbij gaan.

De tofu in blokjes snijden en hard bakken. Deze kunnen dan na het opscheppen toegevoegd worden.

Recept: opgerolde dadelcake

Ingrediënten
 

voor het deeg:
200 gram gebuild meel
zout naar smaak
1 dl appel- of peren-diksap
4 theelepels olie

voor de vulling:
75 gram dadels (enkele uren geweekt)
75 gram rozijnen (enkele uren geweekt)
2 peren (in stukjes gesneden)
25 gram geroosterd sesamzaad
50 gram maïsgriesmeel (polenta)

Bereiding

Vorm van de ingrediënten voor het deeg een soepel deeg.

Snijd de dadels in stukjes en meng met de andere ingrediënten.

Rol het deeg uit tot een lap van 30 bij 30 centimeter. Leg hem op een ingevette bakplaat. Verdeel het fruitmengsel hierover en laat ongeveer 1½ cm van de rand vrij. Rol de lap voorzichtig op.

Bestrijk de rol met diksap en strooi de sesamzaadjes erover.

Bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden, ongeveer een uur. Zorg ervoor dat de naad aan de onderzijde ligt.