Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bulghursalade

Munt2

Deze salade wordt lekkerder naarmate hij langer staat. Alle smaken trekken er dan goed in.
Als je een grotere hoeveelheid maakt kan je er een paar dagen van eten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram bulghur
- 200 ml water
- 1/2 bouillonblokje

- 2 stengels bleekselderij
- 2 bosuien
- 1/2 rode paprika
- 6 cherry- of 3 gewone tomaten
- 1/2 komkommer
- 50 gram olijven (zonder pit)
- flinke scheut olijfolie, liefst extra vierge
- klein handje verse muntblaadjes
- klein handje vers bonenkruid (blaadjes) of theelepel (gedroogd)
- 1 knoflookteentje
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon. Als het kookt de bulghur toevoegen, even doorroeren en ongeveer 10 minuten laten koken. Vuur uitzetten en laten staan tot al het water opgenomen is.

In een grote schaal de olijfolie, de munt, bonenkruid, het uitgeperste knoflookteentje en eventueel zout en peper mengen. Op deze manier kunnen de kruiden in de olie trekken

De groenten wassen en in kleine stukjes snijden, en de olijven halveren. Dit alles bij de olie doen.

Als de bulghur, min of meer, afgekoeld is deze ook toevoegen. Goed roeren.

Gekoeld blijft deze salade ongeveer 2 dagen goed.

Serveersuggestie

Eet deze salade op warme dagen als je geen zin in brood hebt, maar wel iets hartigs en voedzaams wilt eten.
Ook is hij handig mee te nemen als lunchpakket. Wel in een goed afsluitend bakje doen.

Recept: opgerolde dadelcake

Ingrediënten
 

voor het deeg:
200 gram gebuild meel
zout naar smaak
1 dl appel- of peren-diksap
4 theelepels olie

voor de vulling:
75 gram dadels (enkele uren geweekt)
75 gram rozijnen (enkele uren geweekt)
2 peren (in stukjes gesneden)
25 gram geroosterd sesamzaad
50 gram maïsgriesmeel (polenta)

Bereiding

Vorm van de ingrediënten voor het deeg een soepel deeg.

Snijd de dadels in stukjes en meng met de andere ingrediënten.

Rol het deeg uit tot een lap van 30 bij 30 centimeter. Leg hem op een ingevette bakplaat. Verdeel het fruitmengsel hierover en laat ongeveer 1½ cm van de rand vrij. Rol de lap voorzichtig op.

Bestrijk de rol met diksap en strooi de sesamzaadjes erover.

Bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden, ongeveer een uur. Zorg ervoor dat de naad aan de onderzijde ligt.