Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige linzensoep

Rode linzen1

Alle soepen en dus ook linzensoep kunnen op veel verschillende manieren gemaakt worden. Deze soep smaakt weer heel anders dan de linzensoep elders op deze site.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 1/2 liter water
- 1 bouillonblokje
- 75 gram rode linzen
- takje vers bonenkruid of theelepel gedroogd
- theelepel kerrie
- theelepel korianderpoeder
- theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1/2 winterwortel
- 2 roosjes bloemkool
- 1/2 prei
- scheutje olijfolie
- dessertlepel tamarinde chutney
- dessertlepel santen (kokosvet in blok)

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon, de kruiden en de linzen.

Snijd de groente in kleine stukjes en voeg deze toe.

De overige ingrediënten ook erbij doen en het geheel ongeveer een kwartier laten koken.

Recept: opgerolde dadelcake

Ingrediënten
 

voor het deeg:
200 gram gebuild meel
zout naar smaak
1 dl appel- of peren-diksap
4 theelepels olie

voor de vulling:
75 gram dadels (enkele uren geweekt)
75 gram rozijnen (enkele uren geweekt)
2 peren (in stukjes gesneden)
25 gram geroosterd sesamzaad
50 gram maïsgriesmeel (polenta)

Bereiding

Vorm van de ingrediënten voor het deeg een soepel deeg.

Snijd de dadels in stukjes en meng met de andere ingrediënten.

Rol het deeg uit tot een lap van 30 bij 30 centimeter. Leg hem op een ingevette bakplaat. Verdeel het fruitmengsel hierover en laat ongeveer 1½ cm van de rand vrij. Rol de lap voorzichtig op.

Bestrijk de rol met diksap en strooi de sesamzaadjes erover.

Bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden, ongeveer een uur. Zorg ervoor dat de naad aan de onderzijde ligt.