Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel bloemkoolschotel

Aardappel

Ingrediënten

3 el slaolie
500 gram aardappels, geschild en in blokjes
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
1 el verse gehakte gember
1 teentje knoflook, gehakt
100 gram doperwten (diepvries)
100 ml yofu naturel
1 tl kurkuma
1 tl kerriepoeder
1 tl cayennepeper
200 ml water
sap van halve citroen
zout

Bereiding

Verhit de olie in een grote braadpan. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak deze tot ze beginnen te bruinen. Haal ze uit de pan.
Doe de gember en knoflook in de achtergebleven olie en fruit deze 30 seconden. Voeg de aardappels toe en de kruiden. Roerbak tot de aardappels beginnen te bruinen en voeg dan de bloemkoolroosjes en het water toe. Sluit de pan en laat ongeveer 8 minuten stoven.

Controleer of alles gaar is (de bloemkool moet slechts beetgaar zijn) en voeg dan de yofu, de doperwten en citroensap toe. Laat nog 2 minuten sudderen en maak op smaak af met zout.

Recept: paddestoelenrisotto

shitake (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- olie en/of plantaardige margarine
- 300 gram paddestoelen, het liefst een mengsel van verschillende soorten, zoals bv. shi-take, oesterzwammen en cantharellen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 dunne prei
- 300 gram verse of een potje spinazie of een pak diepvries spinazie
- 100 gram arborio- of andere risottorijst
- handje gistvlokken
- ongeveer een liter bouillon
- naar smaak zout, peper

Bereiding

Diepvriesspinazie zoveel mogelijk laten ontdooien en er zoveel mogelijk water uit knijpen, dit laatste geldt ook voor spinazie uit een potje. Verse spinazie wassen.
Van de paddestoelen de harde stelen verwijderen en ze in stukken breken, niet te klein.
De ui in ringen snijden.
De prei in smalle ringetjes snijden en wassen. Uit laten lekken.

In een hoge braadpan de olie en/of de margarine langzaam verhitten en hier de ui en de paddestoelen in smoren. De prei toevoegen en blijven roeren.

Nu de rijst erbij doen en deze ook even bakken met de knoflook.

Een beetje bouillon toevoegen en erdoor roeren. Dit moet je telkens blijven doen tot de bouillon op is of tot de rijst gaar genoeg is voor jouw smaak. (De meningen verschillen hier nog wel eens over, zie ook bij risotto.)

Daarna de spinazie, zout en peper erdoor roeren tot alles goed warm is.

Op het bord de gistvlokken er over heen strooien.