Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappels met spinazie

Aardappel met spinazie

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 400 gram aardappels
- 600 gram spinazie, het liefst de wilde variant
- 4 eetlepels olie
- klein handje gistvlokken
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- snufje zout en peper

Bereiding

De aardappels schillen of boenen en in stukken snijden. Opzetten in water, aan de kook brengen en ongeveer 5 minuten laten koken. Ze moeten in ieder geval nog niet gaar zijn.
Afgieten in een vergiet en even laten staan om ze zo droog mogelijk te laten worden.

De spinazie wassen en in stukken scheuren, eventueel de nerven eruit halen.

In een bakpan olie verwarmen. De aardappels erbij doen en het vuur hoog zetten. Als ze bruin worden het vuur lager zetten en de aardappels gaar laten worden.
De in ringen gesneden ui en de knoflook erbij.

Als de aardappels gaar zijn, de spinazie, de gistvlokken, peper en zout toevoegen. Goed roeren. De spinazie kan er waarschijnlijk niet allemaal in een keer bij, maar dat komt snel genoeg aangezien spinazie heel snel slinkt. Dan meteen van het vuur halen en opdienen.

Serveersuggestie

Lekker hierbij is een yofu-knoflooksausje.
Dit gerecht is ook erg lekker met blauwe aardappels, het ziet er dan heel speciaal uit (zie foto).

Recept: pannekoeken met adukibonen-appelprut

adukiboontjes (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten
 

voor de pannekoeken:
gebuild meel
kikkererwtenmeel
wijnsteenbakpoeder (ongeveer een half zakje)
water
zout

voor de adukibonen-appelprut:
adukibonen
bouillon
bonenkruid
moesappelen
water
diksap
kaneel
rozijnen

Bereiding

De adukibonen een nacht weken en dan nog ongeveer 1 à anderhalf uur koken met de bouillon en het bonekruid. Afgieten.

Maak een beslag van de melen - ongeveer 2 à 3 keer zoveel gebuild meel als kikkererwtenmeel - water, zout en het wijnsteenbakpoeder. Goed roeren en ongeveer een half uurtje laten staan.
Appelmoes maken van de appels met een beetje water, dixap, rozijnen en kaneel. Hier de bonen doorheen roeren. Warm houden.

De pannekoeken bakken en beleggen met de warme bonen-appelprut.