Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: indiase linzen met wilde groenten

Zevenblad1

Een recept uit het boek Van Nature van Ria Loohuizen.

Ingrediënten

- 150 gram groene of bruine linzen
- 3 sjalotten, fijngehakt
- 1 teen knoflook, gesnipperd
- 4 eetlepels olijfolie
- 750 gram wilde groenten, bv. zuring, zevenblad, weegbree, wilde kool, melkdistel of dovenetel
- 3/4 liter groentebouillon
- 1 1/2 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1 eetlepel korianderzaad
- 2 theelepels gemalen gemberwortel
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 2 theelepels mosterdzaad
- zout en peper

Bereiding

Kook de linzen in de bouillon met eventueel nog wat zout en peper.

Was de groenten en laat ze uitlekken.

Fruit eerst de ui en na een paar minuten ook de knoflook met alle specerijen in de olijfolie tot ze glazig zijn, en roer dan de groenten erdoor. Laat ze even slinken.

Voeg de linzen met de eventuele overgebleven bouillon bij de groenten.

Recept: pannekoeken met adukibonen-appelprut

adukiboontjes (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten
 

voor de pannekoeken:
gebuild meel
kikkererwtenmeel
wijnsteenbakpoeder (ongeveer een half zakje)
water
zout

voor de adukibonen-appelprut:
adukibonen
bouillon
bonenkruid
moesappelen
water
diksap
kaneel
rozijnen

Bereiding

De adukibonen een nacht weken en dan nog ongeveer 1 à anderhalf uur koken met de bouillon en het bonekruid. Afgieten.

Maak een beslag van de melen - ongeveer 2 à 3 keer zoveel gebuild meel als kikkererwtenmeel - water, zout en het wijnsteenbakpoeder. Goed roeren en ongeveer een half uurtje laten staan.
Appelmoes maken van de appels met een beetje water, dixap, rozijnen en kaneel. Hier de bonen doorheen roeren. Warm houden.

De pannekoeken bakken en beleggen met de warme bonen-appelprut.