Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfsttoetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 8 speculaasjes
- 1 rijpe peer, doyenne de comice
- 1 pakje sojaslagroom
- scheutje ahornsiroop

Bereiding

Het pakje slagroom ongeopend een uur in de koelkast of, met koud weer, buiten zetten.

De speculaasjes verkruimelen.

De peer schillen en in kleine blokjes snijden.

Meng alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, met elkaar in een schaal en zet dit nog minimaal een uur in de koelkast.

Hierna kan je er bolletjes van scheppen en deze opdienen met ahornsiroop eroverheen gegoten.

Recept: pasta met gyros

gyros

Ingrediënten

pasta
gyros
aubergine
olie
ui
prei
knoflook
gistvlokken
paprika
paprikapoeder
tomatenpuree

Bereiding

Kook de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders). Als het gaar is uit laten lekken, spoelen met koud water en apart zetten.

In een bakpan de kleingesneden stukjes gyros op een hoog vuur bakken. Apart zetten.

In een bakpan de aubergine-in-plakken bakken met genoeg (veel) olijfolie. Uit laten lekken op keuken- of wc-papier. Klein snijden. Apart zetten.

In een braadpan of wok ui, paprika en prei bakken in olijfolie. Knoflook toevoegen maar opletten dat het niet aanbrandt. Paprikapoeder en gistvlokken erbij. Puree erbij. Als alles lekker smeuïg is (eventueel meer olie of een beetje water toevoegen) de aubergine, gyros en pasta toevoegen. Onder voortdurend roeren goed verhitten.