Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: citroencupcakes

Soyatoo

Ingrediënten cupcake

2/3 kop sojamelk
2/3 kop rijstemoutstroop
1/3 kop neutraal smakende olie
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel ahornsiroop
1 theelepel natriumbicarbonaat
1/4 theelepel zout
1 1/3 kop gebuild meel, gezeefd

Ingrediënten toefje

1 pakje Soya Topping Cream (300 ml) (Soyatoo)
50 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten, fijngemalen
2 eetlepels ahornsiroop
1 theelepel geraspte citroenschil

Bereiding cakejes

Meng de sojamelk met de rijstemoutstroop, olie, vanille en ahornsiroop met een garde.
In een aparte kom het meel mengen met het zout en bicarbonaat en voeg dit bij bovenstaand mengsel. Goed mengen.
Een muffinvorm vullen met papieren bakvormpjes en met een juslepel de vormpjes vullen tot ze voor 2/3 gevuld zijn.
Dit 20 tot 22 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 165 graden. De cakejes zijn gaar als je er met een vork in kan prikken en deze er schoon uit komt. Minimaal een uur laten afkoelen voor je de toefjes maakt.

Bereiding toefjes

De soyatoo voor bereiding 2 uur koelen in een koelkast.
De Soya topping Cream mengen met ahornsiroop, de citroenrasp en de gemalen cashewnootjes en dan opkloppen. Hiermee een slagroomspuit vullen (niet meer dan halfvol) en de cakejes hiermee garneren (een toefje spuiten).

Als je ze nog een tijdje in de koelkast zet worden de toefjes mooi stevig.

Recept: pasta met pesto

zevenblad1 (foto: Gwen Rijsdijk) zuring

Ingrediënten

voor de pesto:
zevenblad, rucola en/of basilicum
olijfolie
pijnboompitjes
gistvlokken
knoflook
peper
zout

voor de pasta (spaghetti, macaroni of iets anders):
pasta
ui
knoflook
olijfolie
olijven

Bereiding

Pesto: meng alle ingrediënten in een vijzel of maal alles fijn met een staafmixer.

Kook de pasta beetgaar. Afspoelen onder koud water en uit laten lekken.
In een bakpan of wok de olie langzaam verwarmen. Meteen al de fijngesneden ui en knoflook meebakken, pas op dat de knoflook niet te bruin wordt. Als de uien mooi glazig zijn de pasta erbij bakken. Pesto en gehalveerde olijven (zonder de pitten) erdoor roeren en opdienen.

Serveersuggestie

Lekker met een frisse groene salade, van onkruid (boerenwormkruid, zuring, melde, zevenblad etc.) uit eigen tuin ofzo.