Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: marokkaanse aardappelschotel

Aardappel

(Geïnspireerd op Madhur Jaffrey's vegetarische gerechten.)

Ingrediënten

olie
ui
aardappels
gepelde tomaten uit blik (uit blik omdat verse tomaten soms een wat zure smaak kunnen geven bij het bakken)
paprikapoeder
kurkuma (veel)
zout
chilipoeder
koriander (vers of poeder)
water

Bereiding

In een bak- of braadpan met dikke bodem de olie langzaam verhitten. De ui, in ringen gesneden, meteen toevoegen en een paar minuten onder af en toe roeren glazig laten worden.
De aardappels in blokjes van ongeveer een vierkante cm of iets groter snijden.

Alle ingrediënten toevoegen. Behalve als je verse koriander gebruikt, die moet pas op het allerlaatst toegevoegd worden.
Aan de kook laten komen en dan het gas laag zetten, het mag zachtjes blijven koken.
Af en toe kijken of het niet droogkookt, in dat geval water toevoegen.

Het gerecht is klaar als de aardappels gaar zijn, dit is na ongeveer een half uur of iets minder. In een aardappel prikken om te kijken of het zover is.

Recept: pastasalade met voorjaarsgroenten

jonge_peul (foto: Gwen Rijsdijk)

Ingrediënten voor 2 personen

- 150 gram pasta naar keuze
- 400 gram verse voorjaarsgroenten naar keuze zoals asperges (wit of groen), doperwtjes, peultjes
- 200 gram verse blaadjes als spinazie, zuring, rucola
- olijfolie
- 1 teen knoflook
- 50 gram olijven en/of gedroogde tomaatjes (in olie)
- verse basilicum en bieslook
- zout, peper, gistvlokken naar smaak

Bereiding

Kook de groenten tot ze net gaar zijn. Jonge peultjes en doperwten hoeven niet meer dan een paar minuten.
Was de blaadjes.

Maak een dressing van knoflook, olijfolie, zout, peper, gistvlokken en de kruiden.

Kook de pasta beetgaar en spoel 'm na het koken af met koud water. Doe de pasta in een schaal en schenk er meteen een scheutje olijfolie door. Voeg de gekookte groenten, de olijven, de tomaatjes en de verse baadjes toe.
Goed mengen met de dressing.

De salade minimaal een uur af laten koelen zodat de smaken er goed in kunnen trekken.