Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-pastinaak-witte-bonensoep

Pastinaak 2

Een lekker verwarmende wintersoep.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers
- 500 gram winterwortel
- 1 grote pastinaak
- flinke scheut (olijf)olie
- 1 liter bouillon
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 800 gram gare witte bonen, uit blik of geweekt en gekookt
- zout
- peper

Bereiding

Was de wortel en de pastinaak en snijd ze in stukjes.

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui op een laag vuur een paar minuten. Voeg daarna de stukjes wortel en pastinaak toe en bak ze even mee. Roer dan de komijn en de koriander erdoor en schenk de bouillon erbij.

Breng dit langzaam, al roerend, aan de kook en laat ongeveer een kwartier koken. Voeg dan de bonen toe en laat ze nog een minuut of 5 meekoken.

Breng op smaak met peper en zout.

Recept: pastinaak uit de oven

Ingrediënten

pastinaken
gomasio
olie
spruitjes

Bereiding

Pastinaken schoonborstelen en drogen. In schijfjes snijden. De grote schijven halveren. In een schaal doen met gomasio en olie. Roeren.

De oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden. De pastinaakschijfjes ongeveer een half uurtje in de oven. Het kan zijn dat je de oven lager moet zetten op een gegeven moment.

Als je geen oven hebt, kan je de schijfjes ook in een bakpan bakken.

Serveersuggestie

Je kan hierbij gekookte spruitjes serveren, maar je kan ook de spruitjes halveren en meebakken.

Een spitskoolsalade erbij met yofusaus.