Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kikkererwten-broccoli-stoofpot

Gedroogde tomaten

Ingrediënten voor twee personen

- 100 gram kikkererwten (gedroogd)
- 400 gram broccoli
- olie
- 1 ui
- 8 gedroogde tomaten
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 teen knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl chilipoeder

Bereiding

Week de kikkererwten een nacht en kook ze vervolgens in schoon water 1 1/2 uur of tot ze gaar zijn. Dit is afhankelijk van de ouderdom van de peulvruchten.
Week de gedroogde tomaten een paar uur, dit weekwater niet weggooien.

In een hoge bakpan de olie gieten en meteen de ui erbij doen. Langzaam laten garen.
De broccoli inclusief de (geschilde) steel in stukjes, roosjes, toevoegen. Het vuur niet te hoog zetten.
Na een paar minuten rest van de ingrediënten toevoegen. Ook het weekwater van de tomaten en eventueel nog een scheutje water.

Dit even goed heet laten worden en daarna op een laag vuur nog ongeveer 15 minuten laten sudderen.

Serveersuggestie

Als je behoefte hebt aan een graan erbij is bulghur, gierst of cous cous een goede combinatie.
Ook erg lekker hierbij is een yofuknoflooksaus.

Recept: pastinaak uit de oven

Ingrediënten

pastinaken
gomasio
olie
spruitjes

Bereiding

Pastinaken schoonborstelen en drogen. In schijfjes snijden. De grote schijven halveren. In een schaal doen met gomasio en olie. Roeren.

De oven voorverwarmen op ongeveer 200 graden. De pastinaakschijfjes ongeveer een half uurtje in de oven. Het kan zijn dat je de oven lager moet zetten op een gegeven moment.

Als je geen oven hebt, kan je de schijfjes ook in een bakpan bakken.

Serveersuggestie

Je kan hierbij gekookte spruitjes serveren, maar je kan ook de spruitjes halveren en meebakken.

Een spitskoolsalade erbij met yofusaus.